Kako se boriti protiv krađa košnica

2
3201
Agrosaveti - Kako se boriti protiv kradja kosnica - Kontrola, brza dojava i saradnja s policijom 01

Pored problema sa falsifikovanim medom koji je postao permanentna pojava na domećem tržištu. Pčelare u Srbiji muči još jedna muka: krađa košnica, samim tim i pčela.

Adama Sultan 1120x180

Dešava se da pčelari ostanu bez glavnih rekvizita u proizvodnji meda, jer lopovi pribegavaju i ovoj vrsti „biznisa“. Činjenica je da košnice nije lako ukrasti, a naročito transportovati daleko od očiju vlasnika. Jasno je da se u ovom slučaju radi o dobro organizovanim družinama kradljivaca, koji ono što odnesu u većini slučajeva prodaju u drugom kraju zemlje. No, Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) je odlučio da tome stane na put, pa su s tim u vezi nedavno napravljeni konkretni potezi.

Agro saveti - Kako se boriti protiv kradja kosnica - Kontrola, brza dojava i saradnja s policijom 02

Kontrola, brza dojava i saradnja s policijom

Izvršni odbor SPOS-a je Radivoja Stojanovića, pčelara iz Barajeva, ujedno i policajca, imenovao za šefa operativnog tima koji kradljivcima treba da stane na put.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

‚‚Krenuli smo da pravimo mrežu sadašnjih i bivših policajaca koji su ujedno i pčelari i koji poznaju problematiku ove vrste krađa.‚‚ – kaže Stojanović.

‚‚Da li smo imali sreće ili je to plod entuzijazma, tek na samom početku uspeli smo da pomognemo inspektorima vršačke i pančevačke policije da uhvate dve grupe lopova. Oni su procesuirani i očekujemo osuđujuće presude, pa da izađemo u javnost sa konkretnim podacima.‚‚ – ističe Stojanović

BioPlug 728x90px

Stojanović i članovi pomenutog tima policajaca – pčelara dosta radi na edukaciji i ima  konkretne savete za proizvođače.

PROČITAJTE I...  Pčelarstvo porodice Petrović u selu Skrađani

Agro saveti - Kako se boriti protiv kradja kosnica - Kontrola, brza dojava i saradnja s policijom 03

‚‚Pčelarima savetujem da redovno obilaze svoje pčelinjake, da tom prilikom fotografišu košnice. Da obrate pažnju na to da li u blizini košnica ima nečega (recimo, smeća) što oni nisu ostavili, ili da košnice nisu na neki način obeležene. Takođe, treba da sarađuju sa drugim pčelarima na brzom informisanju. Ako uoče bilo šta sumnjivo, treba o tome da nas izveste. Izuzetno bitna je brza prijava i brza reakcija. Takođe, moramo pomoći policiji da ima tačan opis ukradenih košnica. Ako se ukradu u jednom delu zemlje, kako će policija iz drugog dela države znati koja košnica je ukradena‚‚ – kaže Stojanović.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Agro saveti - Kako se boriti protiv kradja kosnica - Kontrola, brza dojava i saradnja s policijom 04

Naš sagovornik ističe da među kradljivcima ima i onih koji se bave pčelarstvom, jer „poznaju materiju“. Organizovani su, jer niko ne može sam da ponese košnicu. Takođe, on kaže da onaj ko želi da nabavi košnice ne treba da poseže za kupovinom preko oglasa. Košnice koje koštaju 15 ili 20 evra, najverovatnije su ukradena roba. Cena jedne košnice sa voskom, saćem i pčelama kreće se od 250 do 300 evra.

Prethodni tekstPovrtarska proizvodnja u Gospođincima – Kada se bračni udruži, neuspeh nije opcija!
Sledeći tekstAgrarna ekonomska računica nakon lanjske suše

2 KOMENTARA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime