Mladi povrtar iz Glogonja

0
1740
Agrosaveti - Mladi povrtari iz Glogonja 07

U današnje vreme, više da gotovo niko i ne krivi mlade što, ne samo odlaze iz sela, već i iz zemlje u potrazi za boljim i sigurnijim životom. Mi sa druge strane, uverili ste se u našim emisijama, ne propuštamo nijednu priliku da o onima koji ostaju, napravimo priču. Uvek nas zanima zašto i kako opstaju, čime se vode i šta planiraju.

Adama Maganic 1120x180

Agrosaveti - Mladi povrtari iz Glogonja 06

Mladi Danail Vučkovski iz Banatskog Glogonja, već tri godine ne samo da se intenzivno bavi povrtarstvom u svom selu, već je i predsednik udruženja mnogo starijih povrtara. Jako veruje u to što radi, jer je pre tri godine preuzeo i nastavio porodičnu proizvodnju.

Agrosaveti - Mladi povrtari iz Glogonja 03

Nastavak porodične tradicije

Iako uskoro diplomirani ekonomista po struci, naš mladi domaćin rekao nam je da ne propušta nijednu priliku da o poljoprivredi svaki dan nauči ili makar pročita nešto novo, da se informiše i unapredi ne samo svoju, već i proizvodnje povrtara iz sela. Otuda i proširenje kultura koje se na njegovom gazdinstvu gaje. Ipak, da nije lako, nije, iskren je Danail.

MPS baneri II

Agrosaveti - Mladi povrtari iz Glogonja 05

Glogonj broji oko 3000 stanovnika i iako poljoprivredno, pretežno povrtarsko selo, radne snage za rad na njivama uvek fali. Kod Vučkovskih je reč o organizovanoj, porodičnoj proizvodnji, ali i kada zatreba pomoć, teško ju je naći. Bar ne kvalitetnu.

PROČITAJTE I...  Salašarski život i svaštarska proizvodnja u selu Kruščić

Problemi prate i ovu proizvodnju

Danail svoje proizvode najviše plasira na Pančevačkoj pijaci i beogradskom Kvantašu gde je kaže tržište veoma nesigurno, a konkurencija neretko i nelojalna. Ipak, kada su planovi za budućnost njegove proizvodnje u pitanju, ambicija ima za proširenjem, ali kao i svi ostali u selu, veliki problem predstavljaju učestale i ozbiljne krađe na njivama.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Mladi povrtari iz Glogonja 01

Za budućnost ovog domaćina vezani su i ozbiljni planovi kada je udruženje povrtara, čiji je predsednik postao ove godine, u pitanju.

Agrosaveti - Mladi povrtari iz Glogonja 02

Danail Vučkovski je mladi povrtar iz Glogonja. Svakodnevno se bori za svoju proizvodnju i porodicu i nema nameru da odustane. Teške godine su kaže izazov, ali dok god bude u tome, tražiće i rešenja, a ne izgovore.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstPotrebni uslovi za gajenje uljane repice
Sledeći tekstNezadovoljstvo ratara niskom otkupnom cenom suncokreta

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime