Nezadovoljstvo ratara niskom otkupnom cenom suncokreta

0
836
polje suncokreta

Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije izražava nezadovoljstvo odnosom uljara prema poljoprivrednicima u Srbiji i ponuđenom cenom od 28,5 dinara po kilogramu.

Adama Maganic 1120x180

Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije izdala je danas saopštenje u kojem izražava nezadovoljstvo odnosom uljara prema poljoprivrednicima u Srbiji i ponuđenom cenom od 28,5 dinara po kilogramu suncokreta.

„Smatramo da je ponuđena cena ispod realne tržišne vrednosti i da predstavlja rezultat kartelskog ponašanja, dogovaranja cena i novouspostavljenih monopola u preradi i izvozu suncokreta. Najveća uljara u Srbiji vrši pritisak na ostale uljare da izađu sa istom niskom cenom, iako je sama u prednosti u odnosu na njih, s obzirom na manje troškove u procesu proizvodnje ulja“ – navodi se u saopštenju.

Paradajz 1120x180

Realna minimalna cena suncokreta 35 din/kg

Cena suncokreta ispod 35 dinara po kilogramu nije realna, navode iz ove asocijacije. Ponuđena cena ne pokriva troškove proizvodnje i, ukoliko se hitno ne reaguje, delovaće destimulišuće na poljoprivredne proizvođače da se u budućnosti opredeljuju za uzgoj ove, za Republiku Srbiju, značajne kulture.

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije, Ministarstva trgovine i Ministarstva poljoprivrede da se uključe u rešavanje ovog gorućeg problema i zajedno sa uljarama i poljoprivrednim proizvođačima pokušaju da pronađu hitno rešenje. U suprotnom, poljoprivrednici okupljeni u Nezavisnoj asocijaciji poljoprivrednika Srbije biće prinuđeni da se opredele na nepopularne mere i načine iskazivanja nezadovoljstva.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Izvor: Agronews

PROČITAJTE I...  Najlepša je moja njiva - ratarstvo
Prethodni tekstMladi povrtar iz Glogonja
Sledeći tekstKako od neumatičenog do umatičenog stada ovaca?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime