Ove godine paprika podbacila u čitavoj Srbiji

0
692
Agrosaveti---paprika---losa-godina---02

Na samom jugu Srbije, u Leskovcu, paprika se uveliko bere. Kako za Agrosavete kažu tamošnji proizvođači, ove godine se ne mogu pohvaliti ni rodom, ni kvalitetom.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Vremenski uslovi nisu išli na ruku kada je u pitanju proizvodnja ajvaruše, po kojoj je i poznat jug Srbije. Prinos paprike je prepolovljen, a kvalitet nije na zavidnom nivou, dodaje naš sagovornik.

“Evo vam jedan primer: prošle godine smo papriku navodnjavali 28 puta, a ove godine samo dva puta. Bilo je dosta kiša, a paprika to ne voli. Ona voli sunce i navodnjavanje, ali ne voli obilne padavine i veliku vlažnost vazduha. Javile su se bakterioze, pa je ove godine izostao i kvalitet. Što se prinosa tiče, biću srećan ako oberem 30% u odnosu na neke prethodne godine.” – dodaje Micić.

Kalif i Mistral 1120x180

Agrosaveti---paprika---losa-godina---01

HOĆEMO LI OVE GODINE OSTATI BEZ AJVARA?

Zbog loše sezone i umanjenog prinosa, paprika ove godine ima dobru cenu, ali je nema dovoljno, dodaje naš sagovornik.

“Paprika je skupa. Cena joj se kreće od 80 do 120 dinara u zavisnosti od kvaliteta. Najskuplja je ova iz plastenika, jer je ona odlična, ali nje nema dovoljno, plastenička proizvodnja paprike je u tragovima. Prošle godine u ovo vreme paprika ajkvaruša je bila oko 50-60 dinara. Ali nema tu benefita za proizvođače, jer su prinosi desetkovani. Mnogi će ove godine ostati bez ajvara.” – ističe Micić.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

U VOJVODINI KASNI BERBA PAPRIKE

Ni u Vojvodini vremenski uslovi nisu išli na ruku proizvodnji paprike, ali je situacija nešto bolja nego na jugu. U Ruskom Krsturu je paprika rasađena na oko 350 hektara, a kako su nam rekli u ZZ Krsturska paprika, berba kasni čak 15 dana.

PROČITAJTE I...  Domaće svinjarstvo na kolenima

“Berba je počela samo kod onih koji su je znatno ranije rasadili, a kod većine će berba krenuti tek posle 1. septembra. To je sigurno dve nedelje kasnije u odnosu na neke prošle godine, jer smo navikli da je beremo već oko 15. avgusta.” – kaže za Agrosavete Dušica Oros, direktorka ZZ Krsturska paprika.

MPS2022 GBaneri

Agrosaveti---paprika---losa-godina---03

Kako nam je rekla naša sagovornica, vremenski uslovi koji su pratili ovogodišnju proizvodnju nisu pogodovali paprici koja je imala i loš start.

“Imali smo problema već prilikom rasađivanja kada su usledili hladni dani, te je paprika dosta dugo bukvalno stajala. Zatim su usledile vrućine, javile su se bolesti, paprika se sušila. Ipak, izgurali smo sve to i imamo paprike za tržište, ali manje, jer su prinosi smanjeni bar za 40% u odnosu na prošlu godinu, dok je kvalitet šarolik.” – ističe Dušica.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

OČEKUJE SE BOLJA CENA PAPRIKE

Usled manjeg prinosa, proizvođači u Vojvodini očekuju veću cenu paprike u odnosu na prošlu godinu.

“Krenulo se sa 70 dinara, ali je za tri dana ta cena pala na 55 dinara. Međutim, mislim da kada svi krenemo da beremo da će se cena stabilizovati. Ja mislim da cena mora biti veća, jer paprike neće biti dovoljno. Znaćemo pravu cenu posle 1. septemra.” – ističe naša sagovornica.

2022 Custodia 1120x1080

Prethodni tekstVoćaru iz Bukovca preko noći posekli voćnjak
Sledeći tekstProizvodnja prasadi u Laćarku

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime