Proizvodnja prasadi u Laćarku

0
210
Agrosaveti---proizvodnja-prasadi---02
Timac AGRO

Saša Štrbački iz Laćarka se nekada bavio tovom svinja. Njegova proizvodnja je bila mala, te nije bio zanimljiv većim otkupljivačima. Pre pet godina je rešio da pređe na proizvodnju prasadi i malo pomalo širio priču sa kojom je danas zadovoljan. Ove godine je obim proizvodnje podigao za 50%.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

“Nekada sam radio tov, ali imao sam malu proizvodnju, pa mesarima nisam bio interesantan. Prešao sam na proizvodnju prasadi, a sada sam proizvodnju podigao na 42-44 krmače, sa nazimicama. To bi trebalo da bude preko 800 komada godišnje.” – kaže Saša.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

Unazad nekoliko godina prasad imaju solidnu cenu, te ni epidemija korona virusa nije toliko uticala na plasman prasadi. Trenutna cena je u blagom padu i iznosi oko 250 dinara, kaže Saša i ističe da se on uklapa i u tu matematiku.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---proizvodnja-prasadi---01

PROIZVODNJA ZA ZAGARANTOVANOG KUPCA

Ono što je takođe povoljno u proizvodnji našeg domaćina jeste to što on ima zagarantovanog kupca kojem isporuči sve i jedno prase. A upravo na osnovu toga, naš domaćin i planira svoju proizvodnju.

Banner_728x90

“Jeste, u zadnjih nekoliko godina cena prasadi je dobra, a nemam problema ni sa plasmanom. Trenutno je cena u padu, ali se nadam da to neće dugo trajati. Dok nisam imao zagarantovanog kupca, bilo je sitnih problema u organizaciji, jer ova proizvodnja uvek zahteva slobodno mesto. Ja imam četvoronedeljni ciklus, pa ako prasad koja su došla na prodaju ne prodam, dolazi do zagušenja, jer nemam gde da zalučim, ili da naselim krmače itd. Tako da meni zagarntovana prodaja mnogo znači.” – ističe Štrbački.

Biofor baner 728x90

A znači i samom kupcu koji dobija zagarantovan i ujednačen kvalitet. Saša na farmi ima prašenje svakog meseca, a zadovoljan je i genetikom, kao i rezultatima.

PROČITAJTE I...  Jagnjad jeftina, prasad drže cenu

Agrosaveti---proizvodnja-prasadi---03

“Imam nemačku genetiku, korektna je. Imam živorođenih oko 14 u proseku, a to je za male sisteme dosta dobro. Imam čistu rasu velikog jorkšira i F1 je. Nerast je landras, a ja sam sebi pravim F1 generaciju. Iz razloga da ne bi često unosio na farmu nova grla, sa njima dolaze i blesti itd.” – objašnjava naš sagovornik.

Inače, Saša je veterinarski tehničar te dosta stvari u vezi sa zdravstvenom zaštitom može da odradi sam, a napravio je i malu laboratriju, te sam radi i veštačko osemenjavanje.

SUBVENCIJE PUNO ZNAČE

S obzirom na to da je naglo povećao proizvodnju, sada su nedostaje prostora, te je to prvi sledeći zadatak, kaže Saša. Veći deo hrane naš domaćin kupuje s jeseni, a u tome mu pomažu i subvencije.

“Trenutno je 15 hiljada po krmači. Kod mene je sve umatičeno. To mi dosta znači, jer dobar deo hrane koju kupim, subvencija otplati.” – dodaje Saša.

Inače, Laćarak je poznat po dobrim odgajivačima svinja, a ima i mladih koji kupuju nazimice i započinju svoju priču. Što se prasadi tiče, godina je bila dobra, te se svi nadaju da će se situacija popraviti i sa svinjama, kako bi proizvodnja prasadi imala još bolju perspektivu.

PROČITAJTE I...  Kompanija Tenis tražila odlaganje investicije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime