Počela berba trešanja – prinos manji, ali kvalitetan

0
1362
Agrosaveti---Berba-tresanja---Miokovci---04

U Ritopeku berba trešanja je u punom jeku. Kako su za naš portal rekli tamošnji voćari, prinos je ove godine manji zbog jakih mrazeva koji su pratili ovo proleće.

Spyrale Adama 1120x1080

Sanja Nikolić iz Ritopeka trešnju proizvodi na jednom hektaru. Kako kaže berba je počela, kiša ih sve do danas nije ometala, a plodovi su dobrog kvaliteta.

“Imam više sorti: Burlat, Karmen, Giant Red, Herc itd. Prinos je umanjen, jer smo imali jakih mrazeva, sve zavisi od sorte. Nisu sve jednako podnele mraz. A ima i dosta sitnijih plodova, jer je bila velika suša ovog proleća. Cena u hladnjačama se kreće od oko 180 dinara, slična je prošlogodišnjoj. Iskreno, rekla bih da je to ucenjivačka cena. Prva je išla po 250 dinara, pa je svakodnevno cena padala. Kažu da ne ide za Rusiju, jer im navodno traže neke dodatne analize, ne znam, ali očekivali smo više od ove godine.” – kaže Sanja iz Ritopeka.

LIBRETO 1120x180

Agrosaveti---Berba-tresanja---Miokovci---03

KORDIJA IZMRZLA U ČITAVOJ EVROPI

Na osnovu ove sezone proizvođači će moći izvesti jasne zaključke prilikom ocenjivanja pojedinih sorti. Ovogodišnja škola će im pomoći i prilikom izbora sortimenta za neke buduće zasade. Naime, pojedine sorte, kao što je to Kordija, izmrzle su u čitavoj Srbiji, negde čak i 90%.

PROČITAJTE I...  Prinos soje ispod proseka

Vlado Popić iz Čeneja pod trešnjom ima 19 hektara. Reč je o intenzivnim zasadima sa full tehnologijom. Kako kaže ovo je bilo jedno turbulentno proleće. Ne toliko izazovno kao prošlogodišnje, ali svakako problematično. Kako nam je rekao čak 13 dana je trajala borba sa jakim mrazevima koji su obrali dobar deo roda.

“Što se tiče sorti, recimo sorte Vera, to je jedna nova sorta koju sam uvezao iz Italije, ona je solidna ove godine. Dok je npr. Grace Star, koja dospeva na berbu isto kad i Vera, kod mene izmrzla 90%. Za to nemam objašnjenje. Što se Kordije tiče, ona je isto pretrpela velike štete u čitvoj Srbiji. Mislim da će Regina i Ferovija izvući ovu godinu. Mi smo 13 dana imali minuse, najveći je bio 27. marta, kada je temperatura bila -6,7 stepeni.” – kaže Vlado Popić.

Agrosaveti---Berba-tresanja---Miokovci---02

OVOGODIŠNJI PRINOS ZAVISI OD SORTIMENTA

Kada pričamo o ovogodišnjim prinosima, naš sagovornik ističe da to apsolutno zavisi od sortimenta koji je zastupljen u voćnjacima, ali je prinos definitivno manji od očekivanog.

PROČITAJTE I...  Berba jabuke u Bačkoj Palanci - godina zadovoljavajuća

“Borili smo se noćima, grejali, tako da smo spasili značajan prinos. Brojao sam, recimo Regina ima 600-700 plodova po stablu u trećoj godini, a recimo Ferovija ima 400-500 plodova, tako da ja već mogu da predvidim kakav ću rod imati ove godine. Prinos definitivno zavisi od toga ko koliko sorti ima u voćnjaku. Kod mene je šteta između 20-30%. Još jednom kažem da će mi Regina, Ferovija i Vera izvući sezonu.” – dodaje Popić.

MANJI ROD, VEĆA CENA?

Ako zaključimo da je ove sezone mraz odneo veći deo roda, ne samo u Srbiji, već i u drugim evropskim zemljama, postavlja se pitanje da li to znači i bolju cenu? Čuli smo koja je cena kada predajete hladnjačama, a šta očekuju veći proizvođači koji svoju trešnju izvoze?

Agrosaveti---Berba-tresanja---Miokovci---01

Kod našeg domaćina sa Čeneja, Vlade Popića, ozbiljnija berba kreće za 4-5 dana. Prema njegovom mišljenju cena će ove godine sigurno biti bolja, a bolji je i sam kvalitet plodova. Veći deo njegovog roda ide za izvoz, a ima i ugovoren plasman.

PROČITAJTE I...  Berba breskve u Novom Slankamenu

“Nije bilo puno kiše, pa nije bilo pucanja plodova. Plodovi koje sam degustirao su odličnog kvaliteta. Ko je dobro orezao može da očekuje veliki procenat prve klase. Ja imam ugovor sa Lidlom, pa ću tek za nekoliko dana znati i tačnu cenu, ali sigurno će biti bolja u odnosu na prošlu godinu. A upravo pomoću cene očekujemo da ćemo donekle nadoknaditi štete od mraza.” – smatra proizvođač sa Čeneja.

Prethodni tekstPlitka obrada zemljišta protiv crne trave
Sledeći tekstUvezli jeftin med iz Moldavije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime