Paprika podbacila ove godine

0
611
Agrosaveti - paprika - 01

Na samom jugu Srbije, u Leskovcu, paprika je u punom jeku berbe, međutim, kako za Agrosavete kažu tamošnji proizvođači, ove godine se ne mogu pohvaliti ni rodom, ni kvalitetom.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

“Ja sam u ovom poslu dvadesetak godina i goru godinu za papriku ne pamtim.” – kaže Đorđe Micić iz ZZ Zelena zvezda, Vinarci.

Vremenski uslovi nisu išli na ruku kada je u pitanju proizvodnja ajvaruše, po kojoj je i poznat jug Srbije. Prinos paprike je prepolovljen, a kvalitet nije na zavidnom nivou, dodaje naš sagovornik.

Kalif i Mistral 1120x180

“Evo vam jedan primer: prošle godine smo papriku navodnjavali 28 puta, a ove godine samo dva puta. Bilo je dosta kiša, a paprika to ne voli. Ona voli sunce i navodnjavanje, ali ne voli obilne padavine i veliku vlažnost vazduha. Javile su se bakterioze, pa je ove godine izostao i kvalitet. Što se prinosa tiče, biću srećan ako oberem 30% u odnosu na neke prethodne godine.” – dodaje Micić.

Agrosaveti - paprika - 02

HOĆEMO LI OVE GODINE OSTATI BEZ AJVARA?

Zbog loše sezone i umanjenog prinosa, paprika ove godine ima dobru cenu, ali je nema dovoljno, dodaje naš sagovornik.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

“Paprika je skupa. Cena joj se kreće od 80 do 120 dinara u zavisnosti od kvaliteta. Najskuplja je ova iz plastenika, jer je ona odlična, ali nje nema dovoljno, plastenička proizvodnja paprike je u tragovima. Prošle godine u ovo vreme paprika ajkvaruša je bila oko 50-60 dinara. Ali nema tu benefita za proizvođače, jer su prinosi desetkovani. Mnogi će ove godine ostati bez ajvara.” – ističe Micić.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja rasada i povrća u plastenicima u selu Dučina

U VOJVODINI KASNI BERBA PAPRIKE

Ni u Vojvodini vremenski uslovi nisu išli na ruku proizvodnji paprike, ali je situacija nešto bolja nego na jugu. U Ruskom Krsturu je paprika rasađena na oko 350 hektara, a kako su nam rekli u ZZ Krsturska paprika, berba kasni čak 15 dana.

MPS2022 GBaneri

“Berba je počela samo kod onih koji su je znatno ranije rasadili, a kod većine će berba krenuti tek posle 1. septembra. To je sigurno dve nedelje kasnije u odnosu na neke prošle godine, jer smo navikli da je beremo već oko 15. avgusta.” – kaže za Agrosavete Dušica Oros, direktorka ZZ Krsturska paprika.

Agrosaveti---Industrijska-paprika---Backi-Petrovac---02

Kako nam je rekla naša sagovorniCa, vremenski uslovi koji su pratili ovogodišnju proizvodnju nisu pogodovali paprici koja je imala i loš start.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

“Imali smo problema već prilikom rasađivanja kada su usledili hladni dani, te je paprika dosta dugo bukvalno stajala. Zatim su usledile vrućine, javile su se bolesti, paprika se sušila. Ipak, izgurali smo sve to i imamo paprike za tržište, ali manje, jer su prinosi smanjeni bar za 40% u odnosu na prošlu godinu, dok je kvalitet šarolik.” – ističe Dušica.

PROČITAJTE I...  VIRUSI U PAPARICI

OČEKUJE SE BOLJA CENA PAPRIKE

Usled manjeg prinosa, proizvođači u Vojvodini očekuju veću cenu paprike u odnosu na prošlu godinu.

2022 Custodia 1120x1080

“Krenulo se sa 70 dinara, ali je za tri dana ta cena pala na 55 dinara. Međutim, mislim da kada svi krenemo da beremo da će se cena stabilizovati. Ja mislim da cena mora biti veća, jer paprike neće biti dovoljno. Znaćemo pravu cenu posle 1. septemra.” – ističe naša sagovornica.

Prethodni tekstVino sa peska – Bački Vinogradi
Sledeći tekstBanka semena

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime