Paradajz završio u kontejneru

0
755
Agrosaveti - Leskovacki paradajz 01

Dalibor Kocić iz sela Svirce kod Leskovca je ove godine u plasteničkoj proizvodnji paradajz proizveo na 1,5 hektaru. Međutim, njegov paradajz je u piku berbe završio u kontejneru.

Ono čega su se proizvođači i pribojavali, desilo se. Paradajz iz Leskovca ne ide za izvoz, kupaca nema, jer ono što je do sada odlazilo u Grčku i Crnu Goru, sada ostaje na domaćem tržištu, jer je u tim zemljama turistička sezona praktično na kolenima. Naš sagovornik, Dalibor, kaže da nakupci nude 80 dinara za gajbu, što je neprihvatljivo.

Vertigo-katalog-1120x1080

“Nas gajbica košta 45 dinara, prazna, a oni nam nude 80 dinara za gajbu punu. Nema smisla. Onda je bolje da ga bacimo, nego da ga džabe damo šverceru koji će otići u Beograd i tamo kilu paradajza prodati za 70 dinara.” – smatra Dalibor.

Web-baner-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

U TOKU KRČENJE BILJAKA IZ PLASTENIKA

U trenutku razgovora sa Daliborom, on i njegova porodica bili su u plasteniku iz kojeg su čupali biljke. Kako kažu, odustaju u potpunosti od ove sezone, a 1500 biljaka će završiti na đubrištu.

PROČITAJTE I...  Berba jabuka u Gruži

“Na svakom tom struku je ostalo bar 2-3 kilograma neobranog paradajza, minimum. To je oko 50 tona paradajza koje naše gazdinstvo baca. A da bismo sve proizveli kako treba, uložili smo oko 20 hiljada eura. Uspeli smo prodati na samom početku sezone neke manje količine paradajza, ali to je veoma malo.” – kaže naš sagovornik.

Biofor baner 728x90

Slično se desilo i sa ranim kupusom, pa je i on završio na đubretu, zbog uvoza iz Makedonije, dodaje Dalibor. Naš sagovornik ima i paradajz koji je rasađivao kasnije, tako da uskoro stiže i druga tura plodova.

Paradajz završio u kontejneru

UPITNA SLEDEĆA SEZONA

Zbog velikih gubitaka koje imaju povrtari sa juga, upitno je i hoće li imati sredstava da ulože u narednu sezonu?

“Ako nam neko da kredit, radićemo, u suprotnom mi nećemo imati sredstava za narednu sezonu. Ulog je prevelik.” – ističe Dalibor.

Kao reakcija na video na kojem se vidi paradajz u kontejneru, mnogi su stava da se on mogao preraditi, ali naš sagovornik ističe da su za to potrebna sredstva, koje seljak nema, te da ne bi bilo loše kada bi neko investirao u tako nešto, jer je prava tuga plodove svoga teškog rada bacati u kontejner.

PROČITAJTE I...  Ove godine paprika podbacila u čitavoj Srbiji

“Mi radimo po 15 sati dnevno i nemamo vremena za još posla, a otkud seljaku i pare za ulaganje u preradu.” – dodaje Dalibor.

Inače, Daliborov deda se takođe bavio proizvodnjom paradajza, zatim otac, a tradiciju su nastavili on i brat, međutim, obojica se sada nadaju da njihova deca neće nastaviti tako trnovitim putem.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime