Banka semena

0
1881
Agrosaveti---banka-semena---03

U selu Paštrić nadomak Mionice upoznali smo mladu doktoricu poljoprivrednih nauka, Ivanu Petrović koja je svoje znanje i energiju usmerila ka osnivanju banke semena, a sve sa ciljem očuvanja starih sorti poljoprivrednih kultura. Kako nam je rekla, banka semena je formalno osnovana 2019. godine, međutim, ona postoji tako reći oduvek, zahvaljujući ljudima koji čuvaju i seju semena starih sorti povrća, voća i žitarica.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

“Veoma dugo postoji grupa ljudi koja se trudi da sačuva te stare sorte. Mislim da većina nas zna bar nekoga ko gaji kukuruz osmak, ili paradajz volovsko srce, ali njihova zastupljenost na tržištu nije velika. Mi smo želeli da sa bankom semena da u prvi plan stavimo stare sorte, ali i da povećamo njihovu dostupnost. Iz tog razloga smo već 2019. godine organizovali razmenu semena starih sorti, a uradili smo i mapiranje starih sorti.” – kaže naša sagovornica, Ivana Petrović.

Ivana ističe da je čuvanje starih sorti zaista višeznačno. Osim očuvanja samih sorti, tu je i zaštita životne sredine, jer one obično ne zahtevaju toliko zaštite, što dokazuju i brojni proizvođači koji u svojim baštama gaje takve sorte. Ivana je svakako jedna od njih. U svojoj ekološkoj bašti ima svega, a mi smo malo poranili sa snimanjem, te nismo mogli videti plodove, osim krompira koji takođe pripada spomenutim starim sortama.

Adama Sultan 1120x180

Agrosaveti---banka-semena---02

“Mi na imanju imamo zaista dosta tih starih sorti, neka naša stabla su stara i do 70 godina. Jabuk, kruške, recimo jagodnjača, žetelica, ječnjača, lubeničarka, petrovače, itd. Imamo o dosta povrća, nešto i umnožavamo, reimo imamo jednu staru sortu krompira, ne znamo mu naziv, ali se već dugo gaji u ovim krajevima. Krtole su mu krupnije od semenskog krompira, više daje. Zatim imamo dosta sorti šljiva, koja je zaštitni znak ovog kraja, kao i malinu valjevku.” – ističe Ivana.

PROČITAJTE I...  Da li je isplativo kreditiranje poljoprivrede u Hrvatskoj

NEOPHODNO VIŠE BANKI SEMENA

I mogli bismo tako da nabrajamo veoma dugo, jer je svaka od tih sorti važna za određeno podneblje. Spomenućemo još jednu značajnu činjenicu, a to je da banka semena ne sme biti centralizovana, u čemu se kod nas donekle i uspelo, ističe naša sagovornica, te ih danas u Srbiji ima nekoliko.

galenika pylon 1120x85

“Ne treba da postoji jedna banka semena, ne treba ona da bude centralizovana. To bi bilo negativno, jer ne mogu ja iz Mionice gajiti arnautovku papriku kao tamo na Staroj planini, to je njihova autohtona paprika. Zato banku semena imamo i u Pirotu, oni recimo su bogati sa starim sortama pasulja. Pridružio nam se zlatiborski regiona, kao i moravički.” – dodaje naša sagovornica.

Agrosaveti---banka-semena---01

KAKO ADEKVATNO SAČUVATI SEME?

A sad jedno praktično pitanje: na koji način izabrati seme koje ćemo sačuvati i kako ga adekvatno sačuvati?

“To je izuzetno zanimljivo pitanje. Nije nužno izabrati najbolji plod, jer je upravo taj diverzitet same sorte izuzetno značajan. To što je neki plod sitniji, ne mora da znači da on nema neke druge kvalitete, možda je otporniji, možda je ukusniji. Mora se voditi računa da nema ukrštanja sorti na parcelama, a kod voća se umnožavanje radi kalemljenjem. Seme prosušiti  dobro, i to čuvati u papirnim fišecima.” – kaže Ivana.

PROČITAJTE I...  Ubrzajte klijanje semena jednostavno i lako

Ono na čemu će naša sagovornica u budućnosti raditi jeste potraga za odgovorom na pitanje: kome pripadaju stare sorte?

“Smatram da stare sorte pripadaju lokalnoj zajednici, jer onaj ko ih je kroz vekove čuvao, njemu I pripadaju.” – smtra naša sagovornica.

Ivana dodaje da smo mi zaista bogata zemlja kada je reč o starim sortama poljoprivrednih kultura, a zahvalnost upućuje pre svega malim seoskim gazdinstvima koja su kroz vekove čuvala i gajila svo to bogatstvo, te smo mi svi i danas u mogućnosti da osetimo ukuse i mirise starih sorti voća i povrća. Predstoji tu još puno rada, ali su na dobrom putu, ističe ova mlada doktorica poljoprivrednih nauka koja se zdala da trud svih čuvara starih semena podigne na jedan viši nivo, kako bi na adekvatan način semena starih sorti bila zaštićena.

Prethodni tekstPaprika podbacila ove godine
Sledeći tekstOvčarska zadruga i farma ovaca u Sekuriču

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime