Farma krava i proizvodnja mleka u selu Veliko Krčmare

0
2777
Farma krava u selu Veliko Krcmare 01

U šumadijskom selu Veliko Krčmare obišli smo farmu Mike Pavlovića koji se bavi proizvodnjom mleka. Štala je skoro puna, nedostaje nekoliko grla da bi kapacitet bio ispunjen a, kako kaže naš domaćin, ako godina bude dobra – lako će se to dostići.

Adama Sultan 1120x180

Farma krava u selu Veliko Krcmare 04

Kada se sastave hrana i genetika – rezultat je dobar

Trenutno na muži ima 16 grla simentalske rase. Obezbedio im je i ispust, te krave imaju i veoma dobre uslove, a potiču i od dobre genetike. Međutim, prošla godina je bila teška. Hrane nije bilo ni dovoljno, niti je bila kvalitetna pa ni genetski potencijal ovih grla nije u potpunosti izražen, ističe Mika.

Farma krava u selu Veliko Krcmare 06

Ovogodišnja pšenica nije zadovoljavajućeg kvaliteta za otkup međutim to našeg domaćina ne brine jer će je ostaviti na farmi za stoku. Plan mu je i da ubuduće ostavlja mušku telad za tov, pa će hrane trebati daleko više. Kako kaže, tov junadi nije uvek isplativ ali može da predstavlja finansijski zalog koji može dobro da dođe svakoj porodičnoj farmi.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Divlje svinje zadaju glavobolje

To ga ne brine, ali ga muči nešto drugo. Naime, prošle godine je imao štetu na kukuruzu koji su bukvalno opustošile divlje svinje, a već su viđene i ove godine, što je veoma zabrinjavajuće, žali se naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Pripremanje junica i krava za mlečnu proizvodnju

Farma krava u selu Veliko Krcmare 05

Štetu od prošle godine nije uspeo da naplati od osiguranja jer, navodno, nije preduzeo mere zaštite kako bi oterao divlje svinje. Kako kaže Mika, ljudi su čak odustali od gajenja kukuruza u tom delu atara jer su uvideli da bitku unapred gube.

BioPlug 728x90px

Optimizam ipak postoji

Uprkos svakodnevnoj borbi koju imaju stočari Mika se ne žali mnogo. Uspeva da proizvede kvalitetno mleko, a sa cenom od 40-ak dinara sa premijom, uspeva da napravi računicu. Međutim, brine ga to što njegovo selo polako izumire i što ne postoji jasnija poljoprivredna strategija koja bi zadržala mlade na selu.

Farma krava u selu Veliko Krcmare 03

Optimizam koji ima naš domaćin preneo je i na dva sina koji su za sada rešeni da nastave da se bave poljoprivredom za razliku od mnogih drugih njihovih vršnjaka koji su napustili selo u potrazi za lakšim, boljim i isplativijim poslom.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstProizvodnja krompira u Koštunićima
Sledeći tekstProizvodnja voćnih sadnica u Vinči

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime