Proizvodnja mladog luka u plastenicima tokom jeseni i zime

0
493
Agrosaveti---proizvodnja-mladog-luka---plastenici---03

Nakon skidanja glavnog useva u plastenicima, a tokom jesenjeg-zimskog perioda, brojni povrtari se odlučuju za proizvodnju raznih salata ili mladog luka. Reč je o biljkama koje imaju kraći period vegetacije, a koje imaju veću otpornost na izmrzavanje.

Boban Bocić iz Skobalja kod Smedereva ima dug staž u proizvodnji povrća u zaštićenom prostoru. Nakon skidanja paprike, on je ove jeseni za “zimsku” proizvodnju izabrao upravo mladi luk.

Vertigo-katalog-1120x1080

“Nakon paprike, posejao sam luk za proizvodnju mladog luka. Pre freziranja bacio sam MAP 12:52 2,5 kg i NPK 16:16:16, 5 kilograma po aru. Setvu sam radio 28. oktobra.” – kaže Boban.

Web-baner-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---proizvodnja-mladog-luka---plastenici---01

METODA “BOCKANJA”

Ono što naš sagovornik praktikuje četiri godine unazad, jeste metoda tzv. “bockanja”, koja mu se odlično pokazala.

“U plasteniku veličine 20×5, setvu luka srebrnjaka bockao sam na dubinu od 1 centimetar, razmak 7×5 cm, tako da u jednom plasteniku imam 20.000 biljaka. Zašto bockani? Zato što brže stigne u odnosu na pokriveni, a bolje se i lakše čupa. Tako radim već četiri godine.” – ističe naš sagovornik.

Biofor baner 728x90

Boban luk očekuje krajem januara, ali to svakako zavisi od vremenskih uslova, od toga kakva će biti zima, te se može desiti da dospe i u februaru.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja mladog luka u plastenicima

Ako nastupi izrazito hladniji period tokom zime obavezno je prekrivanje agrilom i duplim folijama kako usev ne bi promrzao.

Agrosaveti---proizvodnja-mladog-luka---plastenici---02

TRŽIŠTE I CENA

Tokom januara i februara potražnja za svežim povrćem itekako postoji, te naš sagovornik nema problema sa plasmanom. Veći deo plasira u veleprodaji, ali ne zanemaruje ni pijačnu prodaju. Još uvek je rano govoriti o ceni, ali ako bude kao prošle godine, biće zadovoljan.

“Cena je unazad nekoliko godina uglavnom ista. U početku je to oko 30 dinara za tri struka, a kasnije u vezicu ide pet komada. Na pijaci je cena nešto jača, oko 50 dinara za vezu. U proizvodnji mladog luka nema puno ulaganja, tako da sam zadovoljan.” – kaže Boban Bocić iz Skobalja.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime