Prenosimo savete iskusnog povrtara kako se seje i gaji mladi luk u plasteniku. Čak i na maloj površini uzgoj mladog luka tokom jeseni i zime je koristan. Prvenstveno, jer je reč o povrtarskoj kulturi koja ne oduzima puno vremena, brzo stiže za konzumaciju, a izuzetno je zdrava.
Nakon skidanja glavnog useva u plastenicima, a tokom jesenjeg-zimskog perioda, brojni povrtari se odlučuju za proizvodnju raznih salata ili mladog luka. Reč je o biljkama koje imaju kraći period vegetacije, a koje imaju veću otpornost na izmrzavanje.
Boban Bocić iz Skobalja kod Smedereva ima dug staž u proizvodnji povrća u zaštićenom prostoru. Nakon skidanja paprike, on je ove jeseni za “zimsku” proizvodnju izabrao upravo mladi luk.
“Nakon paprike, posejao sam luk za proizvodnju mladog luka. Pre freziranja bacio sam MAP 12:52 2,5 kg i NPK 16:16:16, 5 kilograma po aru. Setvu sam radio 28. oktobra.” – kaže Boban.
Setva mladog luka metodom „bockanja“
Ono što naš sagovornik praktikuje četiri godine unazad, jeste metoda tzv. “bockanja”, koja mu se odlično pokazala.
“U plasteniku veličine 20×5, setvu luka srebrnjaka bockao sam na dubinu od 1 centimetar, razmak 7×5 cm, tako da u jednom plasteniku imam 20.000 biljaka. Zašto bockani? Zato što brže stigne u odnosu na pokriveni, a bolje se i lakše čupa. Tako radim već četiri godine.” – ističe naš sagovornik.
Boban luk očekuje krajem januara, ali to svakako zavisi od vremenskih uslova, od toga kakva će biti zima, te se može desiti da dospe i u februaru.
Ako nastupi izrazito hladniji period tokom zime obavezno je prekrivanje agrilom i duplim folijama kako usev ne bi promrzao.
Mladi luk i zdravlje
Mladi luk ima posebno mesto u narodnoj medicini. Bogat je vitaminima A, K i C, i mineralima kao što su fosfor, kalijum i kalcijum. Na ljudski organizam deluje protivupalno, ima antibakterijsko dejstvo, pomaže kod prehlada i odličan je za poboljšanje varenja.
Međutim, prava nutritivna bomba se nalazi u listovima koje mnogi najčešće bacaju, misleći da je najbolji „beli“ deo.
Zeleni listovi (peruške) zdraviji su od glavice, a sadrže čak dva puta više nutrijenata od glavice. Zato listove nikada ne treba bacati, a decu treba navikavati da jedu i peruške mladog luka.
Tržište mladog luka i cena
Tokom januara i februara potražnja za svežim povrćem itekako postoji, te naš sagovornik nema problema sa plasmanom. Veći deo plasira u veleprodaji, ali ne zanemaruje ni pijačnu prodaju. Još uvek je rano govoriti o ceni, ali ako bude kao prošle godine, biće zadovoljan.
“Cena je unazad nekoliko godina uglavnom ista. U početku je to oko 30 dinara za tri struka, a kasnije u vezicu ide pet komada. Na pijaci je cena nešto jača, oko 50 dinara za vezu. U proizvodnji mladog luka nema puno ulaganja, tako da sam zadovoljan.” – kaže Boban Bocić iz Skobalja.