Žene u stočarstvu: Radni dan počinje u 5h i traje 15 sati

0
557
krava stala

Dok žene na selu uglavnom vode računa o kući i ukućanima, domaćini imaju posla u njivi i oko stoke, pa su tako kod nas veoma retke žene koje samostalno vode gazdinstvo, jer ova oblast tradicionalno pripada muškarcima. To, međutim, nije slučaj u kući Borke Bakić iz Porodina, jer ova mlada i energična žena, majka dvoje dece, vodi računa o svom domaćinstvu i brine o kravama.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Borka svaki dan hrani krave, čisti štalu, ima posla oko muže, i brine o zdravlju ovih životinja. Njen radni počinje u 5 sati ujutro i najčešće traje, 15 sati. Borka je jedno vreme sa svojim suprugom živela u Italiji, a onda se vratila na porodično imanje na kome je sam svoj gazda ili u njenom slučaju gazdarica.

U trenutku naše posete cisterna iz obližnje mlekare je došla po mleko. Zahvaljujući predanom radu, mleko na ovoj farmi je ekstra kvaliteta, a krave uvezene iz Autrije imaju visoku mlečnost i postižu dobar štalski prosek.

2022 Custodia 1120x1080

Krave su trenutno u vezanom sistemu, ali Borka planira da na proleće napravi ispust za krave i time im omogući mnogo bolje uslove za život. Zahvaljujući dobro spremljenoj silaži i senaži, i pravilo izbalansiranom obroku, krave imaju kvalitetnu hranu koja je veoma važan deo u svakoj stočarskoj proizvodnji.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Vrtište

Za Borku nema odmora, poznato je da stočari rade 365 dana u godini, bez i jednog slobodnog dana. Posao nije nimalo lak, i pravi je podvig, na našim prostorima, da se žena pored gomile svakodnevnih obaveza oko kuće, bavi i stočarstvom. Pred Borkom je velika dilema, da li da nastavi sa poslom u koji svakodnevno investira mnogo rada i truda, a ishod zna da bude krajenje neizvestan, po pitanju zarade i pomoći koju država daje.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Borka bi volela da u narednom periodu poveća broj grla na svojoj farmi, ali sve zavisi od same isplativosti ovog posla u budućnosti. Ona je svesna da shodno uloženom radu, nije moguće da dobije adekvatnu nadoknadu, ali se nada da će moći makar pristojno da živi od svog rada.

Hrabrost, entuzijazam i velika marljivost odlike su koje krase ovu mladu ženu, a uspeh i zarada neminovno s vremenom dolaze, kao krunski dokaz da se trud uvek isplati.

MPS2022 GBaneri

Sagovornica: Borka Bakić-selo Porodin

Prethodni tekstSetva i uzgoj mladog luka u plasteniku i tajna koju kriju listovi
Sledeći tekstKako se pravi domaća sremska kobasica (recept)

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime