Šta se može posejati (posaditi) u bašti od povrća KRAJEM JULA?

0
780
basta
Foto: Pixabay

Uprkos uobičajenoj percepciji, kraj jula definitivno nije period kada je kasno za sadnju baštenskog povrća, a evo i nekoliko predloga šta možete da posejete ili posadite.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Karfiol

Krajem jula sadi se rasad na otvorenom. Formiranje glavica počinje krajem septembra. Nakon što glavica dostigne prečnik 3-5 cm, treba izvaditi celu biljku i preneti u kanal dubine 20-30 cm i zaliti. Tu ostaju minimum mesec dana, odnosno dok traje period dozrevanja. Karfiol na berbu stiže od oktobra do decembra (ako je reč o sukcesivnoj sadnji).

Rotkvice

Rotvkice su odlične kako naknadni usev, jer imaju jako kratak period vegetacije 40-60 dana. Seju se krajem jula i u avgustu, i to sukcesivno na svakih nedelju do deset dana. Seju se na razmak od 5 cm, a kasnije kada niknu proređuju se, ukoliko su gušće posađene. Proređivanje se primenjuje kako bi koren imao prostora da se razvija.

ExelGrow Adama 1120x180

Cvekla

U mnogim domaćinstvima zimnica ne može da se zamisli bez cvekle, a koliko je zdrava to svi dobro znamo. Cvekla može da se posadi posle graška, boranije, luka i salate. Seje se na rastojanju od 50 cm i na dubini od 2-4 cm. Za sopstvene potrebe dovoljno je 10 strukova po članu domaćinstva, a treba je sejati na osunčanim delovima bašte i u rastresitom tlu koje je dobro nađubreno.

PROČITAJTE I...  Pravilna proizvodnja rasada - saveti

Šargarepa

Nabolji period za sejanje šargarepe je kraj jula i početak avgusta, a može da se vadi iz zemlje tokom jeseni. Ukoliko se ostavi u zemlji preko zime, na proleće će početi da cveta.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Rukola

Pomalo egzotična, ali sve popularnija, rukola je biljka specifičnog ukusa koja se fenomelno slaže sa paradajzom u tanjiru. Rukola nije zahtevna za uzgoj i tretira se kao korovska biljka. Jako se brzo širi, te ako hoćete da imate kutak sa rukolom, dovoljno je da je posadite u nekom ćošku i da ostavite nekoliko biljaka da razviju cvet i same raseju svoje seme.

Rukola ima kratak period vegetacije i brzo pristiže na berbu, što je za oko 40 dana od setve. Seje se na svakih 10 cm između biljaka, a treba ostaviti oko 15-30 cm razmaka između redova.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Tikvice

U ovom periodu odgovaraju sorte koje imaju kratku vegetaciju (beru se posle 40 dana). Jako će brzo klijati usled toplote, te treba obratiti pažnju. Klijanje može još i da se pospeši potapanjem semena u vodu toko noći. Više o uzgoju tikvica možete pročitati u članku: Sadnja i uzgoj TIKVICE na otvorenom (u bašti): Obilje hrane bez puno muke

PROČITAJTE I...  Trikovi iskusnih baštovana koji zaista deluju u bašti

Referenca: The spruce, Organica.net

Spyrale Adama 1120x1080
Prethodni tekstKo će izvući deblji kraj zbog pojeftinjenja svinjskog mesa: Trgovci ili farmeri?
Sledeći tekstSPAS: Panika je među proizvođačima tovljenika

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime