Mala porodična mlekara u selu Žiča

0
160
Agrosaveti Mala mlekara Janic 02
Timac AGRO

Porodica Janić iz sela Žiča kod Kraljeva se oduvek bavila mlečnim govedarstvom. Bilo je tu, kako kažu, i uspona i padova, da bi pre nekoliko godina cena mleka toliko pala, da je čitava priča postala upitna. Međutim, Janići se nisu dali obeshrabriti već su zasukali rukave i započeli preradu mleka. Danas je ovo mala, ali ozbiljna mlekara u kojoj kolo vodi naša vredna domaćica, Ljupka Janić.

“Naša priča je počela 2016. godine u maju, bila je inicirana niskom otkupnom cenom mleka koja je tada bila 24 dinara. Nama to nije pokrivalo troškove proizvodnje, pa smo rešili da pokrenemo preradu. U početku smo prerađivali 100-nak litara mleka, našeg, zatim je posao krenuo uzlaznom putanjom, pa smo došli do 200 litara, a od prošle godine prerađujemo oko 600 litara mleka.” – kaže Ljupka.

Vertigo-katalog-1120x1080

Imaju Janići danas nekoliko kooperanata kojima je pokretanje ove prerade takođe dobro došlo, jer sada imaju stalnog i ozbiljnog otkupljivača mleka. Cena mleka kod njih je sada 35 dinara, naravno plus premija. A ono što je našim domaćinima važno, jeste kvalitet mleka.

Web-baner-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti Mala mlekara Janic 01

“Imamo desetak proizvođača koji imaju manju količinu mleka, ali kvalitetno mleko. Važna nam je suva materija, da dobra bude masnoća, jer sa takvim parametrima mi uvek znamo da ćemo napraviti dobar proizvod. Uvek radimo analizu mleka, imamo probni period sa novim kooperantom, a moram reći da nama još niko nije odustao. Imamo sa svima dobru saradnju.” – ističe naša sagovornica.

PROČITAJTE I...  Uzgoj sjeničke ovce u selu Suvodanje

SPISAK ZA KAJMAK

U mlekari osim Ljupke rade još tri žene koje su ovde našle zaposlenje. Zajedničkim snagama one svakodnevno prerade oko 600 litara mleka, a ono po čemu su poznati jeste čuveni kraljevački kajmak za koji se bukvalno pravi spisak.

Biofor baner 728x90

“Kraljevački kajmak je poznat u čitavoj Srbiji, zatim pravimo zreli sir, mladi sir, sitan sir i krem sir. U letnjim mesecima se ovde na kajmak čeka i po deset dana, pravi se spisak, sve se proda.” – priča nam Ljupka.

Agrosaveti Mala mlekara Janic 04

Sa plasmanom Janići nemaju problema, jer su kvalitetom osvojili kupce, te se njihov sir i kajmak mogu naći širom Srbije.

“Bio je ovo veliki rizik, pitali smo se da li će ići. Tokom prvih mesec dana mi smo sir poklanjali, pa je onda krenulo prepričavanje, ljudima se svidelo. E onda kada je priča krenula da se razvija povezali smo se na prekupcima, nekim prodavnicama, itd. Mi svakog dana napravimo 150 kilograma sira, oko 25 kilograma kajmaka, a to sve bukvalno ode unapred.” – ističe naša sagovornica.

PROČITAJTE I...  Mlečno govedarstvo u Sakulama

Nije bilo lako, te kada bi sada sve morala ponovo, teško da bi se usudila, dodaje Ljupka. No, važno je da su osvojili tržište, da sve što proizvedu to i prodaju, a danas sa ove distance naša sagovornica kaže da je ovo posao samo za uporne. Imaju prostora za još 100 litara dnevno, te se nada da će se i to uskoro ostvariti.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime