Lopovluk na poljima kao elementarna nepogoda

0
716
Agrosaveti - Lopovluk na poljima 01

Danju se na zasadima u pančevačkom ataru radi, noću stražari, malo je poljočuvara, dok paori gube bitku da sačuvaju rod.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

”Vlasnici zasada moraju da znaju da je naš posao pre svega obilazak državnog zemljišta od uzurpacije i to se čuva 24 sata. Naravno da kada prođemo, pa uočimo da se nešto dešava na privatnoj zemlji reagujemo, kako ne bi došlo do skidanja ili paljenja roda, a i lovci obilaze i čuvaju šume. Sveukupno, malo nas je, samo dvojica poljočuvara, a atar je ogroman, mada znamo mi koja je čija parcela. Zbog svega, poljoprivrednici moraju i sami da se bolje organizuju”, objašnjava Goran Stamenković, jedan od dvojice poljočuvara starčevačke službe.

Lopovi rade sistematski

Poljoprivrednici pak kažu da lopovi rade sistematski, više puta obiđu teren, a onda munjevito reaguju, pa iako mnogi od njih gotovo i ne napuštaju svoje parcele, mora nekada i da se ljudski odspava, ali onda ozbiljno rizikuju da ostanu bez roda. I tako je na sve tri strane Pančeva okruženog naseljima i plodnim poljima sa kojih stižu vapaji ratara, povrtara, voćara, bostandžija… i sve češće pčelara.

Adama Sultan 1120x180

Sezona je poranila, pa su u njive požurili i lopovi. Prvo je na udaru bila boranija, pa kukuruz šećerac, dobar rod kajsija, bresaka i bostana, a kalendar lopovskih zahvata produžava se ka karfiolu, kelju, paprici, redom do kupusa.

PROČITAJTE I...  Država godišnje gubi oko 36 miliona evra zbog ribokrađe

Ratarski zasadi, takođe su na udaru, pa je ranijih godina bivalo „požnjeveno“ i nekoliko lanaca suncokreta i obran kukuruz, a u zatalasanoj Deliblatskoj peščari pčelari se u sezoni ne odvajaju od svojih košnica i kamiona sa pčelinjacima.

galenika pylon 1120x85

Redovno se obaveštava policija, oni dođu i sačine zapisnik, kao i poljočuvari koji patroliraju danju, ali se ozbiljne krađe, dodaju oštećeni uglas, tada i ne dešavaju. Konstatuje se šteta, podnese krivična prijava, no nikada niko nije uhvaćen. Nije nepoznato da lopovi idu u grupama, noću, a na udaru su najviše polja i oranice „na izvolte“ – one koje udaraju na put.

Na udaru i sistemi za navodnjavanje

Posebna muka povrtara je kažu i sa kompletnom aparaturom za navodnjavanje, pa svakoga dana moraju da je dovlače, montiraju i nanovo pakuju svake večeri, jer se „pozajmljuje“ i oprema – rasprskivači, creva, alat i ručne pumpe.

Lopovluk na poljima poprima razmere elementarne nepogode, kojih ovde za razliku od drugih krajeva, ove godine nije bilo. S druge strane, mišljenja su da bi više novca dobijenog od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, trebalo da se opredeli za bolju organizaciju poljočuvarske službe i uređenje atarskih puteva.

PROČITAJTE I...  Krađa ovaca na salašu u Đurđevu

Izvor: Agronews, Politika

Prethodni tekstRazmena semenske za merkantilnu pšenicu
Sledeći tekstPorodična proizvodnja džemova i sokova u Čumiću

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime