Slatko-ljuti džemovi: Egzotične kombinacije i Harmonija ukusa

0
2853

Da iskakanje iz ustaljene prakse i poigravanje sa netipičnim kombinacijama ukusa u tradicionalnim receptima može da bude pravi potez dokazala je jedna dosetljiva Šiđanka koja se, u svega par kvadratnih metara kuhinjskog prostora upustila u poslovnu avanturu pravljenja slatko-ljutih džemova.

Adama Sultan 1120x180

Slavna Slavujević je svoj brend nazvala „Ljuta Sremica“, a na pitanje zašto je baš to ime odabrala šaljivo  je odgovorila da čak ni u vicevima ne postoje umiljate Sremice. S obzirom na to da joj je ljuta paprika osnovni sastojak u teglicama, taj naziv se prosto sam nametnuo.Agrosaveti - Slatko-ljuti džemovi 01

Slavna je, osim imenom, u Sremu ali i šire postala prepoznatljiva svojim unikatnim gastronomskim proizvodima, neobičnog ukusa ali logičnog naziva. Njenim džemovima od kajsija, jagoda, banana, narandži, zove dominira ljutina i žestina, što je, kaže još uvek egzotična kombinacija za naše podneblje.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Agrosaveti - Slatko-ljuti džemovi 07

S obzirom na to da su njeni proizvodi još uvek nesvakidašnji na našem tržištu, reakcije ljudi na te neobične kombinacije ukusa su različite. I zato su, kako kaže, njeni najzahvalniji degustatori deca. Ukoliko su ona sputana u nameri da probaju njene džemove, to se, dodaje ona, dešava samo ukoliko ih njihovi roditelji opomenu da ne smeju tako mali da jedu ljutu hranu.

PROČITAJTE I...  Ratarska proizvodnja u Šidu

Slatko-ljuti džemovi: 18 različitih ukusa

Vodila je Slavna računa i o izboru ambalaže. Njene šarmantne teglice od 40 mililitara, u kojima se krije savršena harmonija ukusa našle su svoj put do radoznalih kupaca, na brojnim gastro i etno manifestacijama.

BioPlug 728x90px

Agrosaveti - Slatko-ljuti džemovi 06

Trenutno u svom asortimanu, naša sagovornica, ima 18 različitih ukusa i ponosno dodaje da su se njene „vitaminske bombe“, do sada, našle na policama ostava velikog broja domaćica širom Srbije.

Agrosaveti - Slatko-ljuti džemovi 05

Na naše pitanje, kako izgleda jedan njen dan u kuhinji, ona kaže da joj najviše vremena oduzimaju selekcija, čišćenje i seckanje zdravih plodova. Njena čarolija, krčka se par sati u šerpi od dve litre, bez dodavanja aditiva i veštačkih boja, i isipa u minijaturne tegle, nakon čega bivaju ušuškane na policama, do prvih putešestvija po domaćim sajmovima.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Poslastice za hedoniste i gastronomske avanturiste

Osnovne sirovine su joj voće i ljute papričice. I malo maštovitosti. Prvih 40 teglica našlo je, kaže ona, svoj put na prošlogodišnjoj, nadaleko poznatoj, „Sremskoj kulenijadi“ u Erdeviku. Pozitivni utisci bili su joj motivacija da nastavi da eksperimentiše a priroda ju je, u toj avanturi, povela dalje.

PROČITAJTE I...  Romanovska ovca iz Šida

Agrosaveti - Slatko-ljuti džemovi 04

Kajsije su bile prva voćna vrsta sa kojom se oprobala u svojoj avanturi i pošto su njeni prvenci ekspresno rasprodati, narednih meseci nizala su se sezonska voća, uz neizostavnu ljutu papriku, koju nabavlja od proverenih proizvođača.

Iz radoznalosti  je, Slavna, uvrstila i crne fruškogorske tartufe, od kojih je napravila slasne i opasne prelive, koji su se najbolje pokazali uz grilovano meso i tvrde sireve.

Agrosaveti - Slatko-ljuti džemovi 03

Ne isključuje svoj šporet ova vredna Sremica ni zimi. Kako nam je u šali rekla, iako joj ananas, banane, pomorandže ne rastu u kućnoj bašti, svo to voće idealno se može kombinovati sa ljutim, ljućim i najljućim paprikama.

Logično je, kaže, i to što su  njeni najčešći kupci poklonici neobičnih ukusa, gastronomski avanturisti bez predrasuda i hedonisti. Stigle su njene teglice do Kanade, Australije, Kine ali su ta tržišta za male domaće proizvođače slatko-ljutih proizvoda, još uvek nedostupna.

Konačna receptura za ovu  pikantnu poslasticu, kako kaže Slavna, ne postoji i dodaje da je samo nebo granica.

Prethodni tekstProizvodnja zimnice unosan posao?
Sledeći tekstVoćarska proizvodnja u Gornjoj Trnavi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime