Da iskakanje iz ustaljene prakse i poigravanje sa netipičnim kombinacijama ukusa u tradicionalnim receptima može da bude pravi potez dokazala je jedna dosetljiva Šiđanka koja se, u svega par kvadratnih metara kuhinjskog prostora upustila u poslovnu avanturu pravljenja slatko-ljutih džemova.
Slavna Slavujević je svoj brend nazvala „Ljuta Sremica“, a na pitanje zašto je baš to ime odabrala šaljivo je odgovorila da čak ni u vicevima ne postoje umiljate Sremice. S obzirom na to da joj je ljuta paprika osnovni sastojak u teglicama, taj naziv se prosto sam nametnuo.
Slavna je, osim imenom, u Sremu ali i šire postala prepoznatljiva svojim unikatnim gastronomskim proizvodima, neobičnog ukusa ali logičnog naziva. Njenim džemovima od kajsija, jagoda, banana, narandži, zove dominira ljutina i žestina, što je, kaže još uvek egzotična kombinacija za naše podneblje.
S obzirom na to da su njeni proizvodi još uvek nesvakidašnji na našem tržištu, reakcije ljudi na te neobične kombinacije ukusa su različite. I zato su, kako kaže, njeni najzahvalniji degustatori deca. Ukoliko su ona sputana u nameri da probaju njene džemove, to se, dodaje ona, dešava samo ukoliko ih njihovi roditelji opomenu da ne smeju tako mali da jedu ljutu hranu.
Slatko-ljuti džemovi: 18 različitih ukusa
Vodila je Slavna računa i o izboru ambalaže. Njene šarmantne teglice od 40 mililitara, u kojima se krije savršena harmonija ukusa našle su svoj put do radoznalih kupaca, na brojnim gastro i etno manifestacijama.
Trenutno u svom asortimanu, naša sagovornica, ima 18 različitih ukusa i ponosno dodaje da su se njene „vitaminske bombe“, do sada, našle na policama ostava velikog broja domaćica širom Srbije.
Na naše pitanje, kako izgleda jedan njen dan u kuhinji, ona kaže da joj najviše vremena oduzimaju selekcija, čišćenje i seckanje zdravih plodova. Njena čarolija, krčka se par sati u šerpi od dve litre, bez dodavanja aditiva i veštačkih boja, i isipa u minijaturne tegle, nakon čega bivaju ušuškane na policama, do prvih putešestvija po domaćim sajmovima.
Poslastice za hedoniste i gastronomske avanturiste
Osnovne sirovine su joj voće i ljute papričice. I malo maštovitosti. Prvih 40 teglica našlo je, kaže ona, svoj put na prošlogodišnjoj, nadaleko poznatoj, „Sremskoj kulenijadi“ u Erdeviku. Pozitivni utisci bili su joj motivacija da nastavi da eksperimentiše a priroda ju je, u toj avanturi, povela dalje.
Kajsije su bile prva voćna vrsta sa kojom se oprobala u svojoj avanturi i pošto su njeni prvenci ekspresno rasprodati, narednih meseci nizala su se sezonska voća, uz neizostavnu ljutu papriku, koju nabavlja od proverenih proizvođača.
Iz radoznalosti je, Slavna, uvrstila i crne fruškogorske tartufe, od kojih je napravila slasne i opasne prelive, koji su se najbolje pokazali uz grilovano meso i tvrde sireve.
Ne isključuje svoj šporet ova vredna Sremica ni zimi. Kako nam je u šali rekla, iako joj ananas, banane, pomorandže ne rastu u kućnoj bašti, svo to voće idealno se može kombinovati sa ljutim, ljućim i najljućim paprikama.
Logično je, kaže, i to što su njeni najčešći kupci poklonici neobičnih ukusa, gastronomski avanturisti bez predrasuda i hedonisti. Stigle su njene teglice do Kanade, Australije, Kine ali su ta tržišta za male domaće proizvođače slatko-ljutih proizvoda, još uvek nedostupna.
Konačna receptura za ovu pikantnu poslasticu, kako kaže Slavna, ne postoji i dodaje da je samo nebo granica.