Slatko-ljuti džemovi: Egzotične kombinacije i Harmonija ukusa

0
2593

Da iskakanje iz ustaljene prakse i poigravanje sa netipičnim kombinacijama ukusa u tradicionalnim receptima može da bude pravi potez dokazala je jedna dosetljiva Šiđanka koja se, u svega par kvadratnih metara kuhinjskog prostora upustila u poslovnu avanturu pravljenja slatko-ljutih džemova.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Slavna Slavujević je svoj brend nazvala „Ljuta Sremica“, a na pitanje zašto je baš to ime odabrala šaljivo  je odgovorila da čak ni u vicevima ne postoje umiljate Sremice. S obzirom na to da joj je ljuta paprika osnovni sastojak u teglicama, taj naziv se prosto sam nametnuo.Agrosaveti - Slatko-ljuti džemovi 01

Slavna je, osim imenom, u Sremu ali i šire postala prepoznatljiva svojim unikatnim gastronomskim proizvodima, neobičnog ukusa ali logičnog naziva. Njenim džemovima od kajsija, jagoda, banana, narandži, zove dominira ljutina i žestina, što je, kaže još uvek egzotična kombinacija za naše podneblje.

Adama Sultan 1120x180

Agrosaveti - Slatko-ljuti džemovi 07

S obzirom na to da su njeni proizvodi još uvek nesvakidašnji na našem tržištu, reakcije ljudi na te neobične kombinacije ukusa su različite. I zato su, kako kaže, njeni najzahvalniji degustatori deca. Ukoliko su ona sputana u nameri da probaju njene džemove, to se, dodaje ona, dešava samo ukoliko ih njihovi roditelji opomenu da ne smeju tako mali da jedu ljutu hranu.

PROČITAJTE I...  Romanovska ovca iz Češke u Šidu

Slatko-ljuti džemovi: 18 različitih ukusa

Vodila je Slavna računa i o izboru ambalaže. Njene šarmantne teglice od 40 mililitara, u kojima se krije savršena harmonija ukusa našle su svoj put do radoznalih kupaca, na brojnim gastro i etno manifestacijama.

galenika psenica LG 1120x185px

Agrosaveti - Slatko-ljuti džemovi 06

Trenutno u svom asortimanu, naša sagovornica, ima 18 različitih ukusa i ponosno dodaje da su se njene „vitaminske bombe“, do sada, našle na policama ostava velikog broja domaćica širom Srbije.

Agrosaveti - Slatko-ljuti džemovi 05

Na naše pitanje, kako izgleda jedan njen dan u kuhinji, ona kaže da joj najviše vremena oduzimaju selekcija, čišćenje i seckanje zdravih plodova. Njena čarolija, krčka se par sati u šerpi od dve litre, bez dodavanja aditiva i veštačkih boja, i isipa u minijaturne tegle, nakon čega bivaju ušuškane na policama, do prvih putešestvija po domaćim sajmovima.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Poslastice za hedoniste i gastronomske avanturiste

Osnovne sirovine su joj voće i ljute papričice. I malo maštovitosti. Prvih 40 teglica našlo je, kaže ona, svoj put na prošlogodišnjoj, nadaleko poznatoj, „Sremskoj kulenijadi“ u Erdeviku. Pozitivni utisci bili su joj motivacija da nastavi da eksperimentiše a priroda ju je, u toj avanturi, povela dalje.

PROČITAJTE I...  Romanovska ovca iz Šida

Agrosaveti - Slatko-ljuti džemovi 04

Kajsije su bile prva voćna vrsta sa kojom se oprobala u svojoj avanturi i pošto su njeni prvenci ekspresno rasprodati, narednih meseci nizala su se sezonska voća, uz neizostavnu ljutu papriku, koju nabavlja od proverenih proizvođača.

Iz radoznalosti  je, Slavna, uvrstila i crne fruškogorske tartufe, od kojih je napravila slasne i opasne prelive, koji su se najbolje pokazali uz grilovano meso i tvrde sireve.

Agrosaveti - Slatko-ljuti džemovi 03

Ne isključuje svoj šporet ova vredna Sremica ni zimi. Kako nam je u šali rekla, iako joj ananas, banane, pomorandže ne rastu u kućnoj bašti, svo to voće idealno se može kombinovati sa ljutim, ljućim i najljućim paprikama.

Logično je, kaže, i to što su  njeni najčešći kupci poklonici neobičnih ukusa, gastronomski avanturisti bez predrasuda i hedonisti. Stigle su njene teglice do Kanade, Australije, Kine ali su ta tržišta za male domaće proizvođače slatko-ljutih proizvoda, još uvek nedostupna.

Konačna receptura za ovu  pikantnu poslasticu, kako kaže Slavna, ne postoji i dodaje da je samo nebo granica.

Prethodni tekstProizvodnja zimnice unosan posao?
Sledeći tekstVoćarska proizvodnja u Gornjoj Trnavi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime