Proizvodnja prirodnih rakija na Kosmaju

0
2527
Agrosaveti - Proizvodnja prirodnih rakija 02

Miodrag Đorđević iz mladenovačkog sela Međulužje, spada u red univerzalnih proizvođača koji se u proteklim decenijama oprobao u raznim delatnostima. Kaže da je popravljao hidraulične mašine, gajio pečurke i pekinške patke, radio je i kao ugostitelj a proizvodnja rakije, po kojoj je danas prepoznatljiv širom Srbije, nametnula se, kako ističe, sasvim slučajno.

Spyrale Adama 1120x1080

Među prvima registrovao destileriju

Miodrag spada u red retkih proizvođača koji je, pre dve godine, registrovao svoju destileriju. Na deklaraciji njegovih rakija, istaknuto je da su  nastale od biranih i najkvalitetnijih sorti šljiva i grožđa a uskoro će im se pridružiti, kako navodi Miodrag, i kajsija i kruška.

Poznato je, dodaje on, da nezrele ili prezrele šljive nisu dovoljno dobra sirovina za kvalitetne rakije, što je jedan od osnovnih razloga što to voće nabavlja od proverenih domaćina.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Agrosaveti - Proizvodnja prirodnih rakija 01

S obzirom na to da je po struci laboratorijski tehničar za fiziku, sam proces destilacije rakije ne predstavlja mu problem ali poslednju reč kada je kvalitet u pitanju, ipak prepušta svom tehnologu i bakarnom kazanu, takozvanom prevrtaču od 150 litara, koji je za petnaestak godina prepekao tone šljiva i grožđa.

PROČITAJTE I...  Malinari zakazali protest za 14. decembar

Tržište preplavljeno rafinisanom rakijom

Raduje ga činjenica da su konzumenti počeli da prepoznaju kvalitet i daju primat pravim, domaćim proizvodima pravljenim po starim recepturama  i cene znanje i zalaganje malih proizvođač.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Kao i kod drugih proizvoda, cena je ta koja je prvi pokazatelj potrošačima da li je reč o pravoj domaćoj ili rafinisanoj rakiji lošijeg kvaliteta, upozorava ovaj proizvođač. Potom se degustacijom proveravaju i ostala svojstva poput arome i bukea, što nijedna veštačka rakija ne poseduje, ističe on.

Zadovoljan kupac najbolja reklama

Iako je kontinuitet u proizvodnji domaćih prepečenica od pradede do njega prekidan, tradicionalni principi i recepture nisu napuštani. Nije bilo lako, priča nam o svojim počecima, izboriti se za svoju poziciju na tržištu i što je još važnije, opstati na njemu. Tržište se, kaže on, osvaja postepeno i to kvalitetom koji se održava kako bi vam se potrošači iznova vraćali. Zadovoljni kupci su mu, kako naglašava Miodrag, najbolja reklama.

Agrosaveti - Proizvodnja prirodnih rakija 03

„Srebrne“ rakije iz Međulužja

Degustirali su njegove prepečenice, osim u Srbiji i rakijoljupci u Americi i Australiji, ali ozbiljnijeg izvoza još uvek nije imao, zbog, kako je naveo, komplikovanijih procedura. Probali su ih i na pojedinim šumadijskim festivalima, gde su Miodragova šljivovica i lozovača iz Međulužja, osvojile srebrnu medalju.

PROČITAJTE I...  Prerada mesa gazdinstva Rakić iz Bačinaca

Sve je veći i broj proizvođača tog kraja koji mu se obraćaju za savete, s obzirom na to da ga stručnjaci iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Mladenovcu, ističu kao uzornog i uspešnog proizvođača, čiji primer treba slediti.

Tradicija u savremenoj ambalaži

Prema rečima diplomiranog inženjera za voćarstvo Radmile Koprivice, Miodrag spada u red retkih proizvođača koje njihova služba prati, a da su u kratkom vremenskom roku ispoštovali sve neophodne korake koje male destilerije treba da isprate.

Agrosaveti - Proizvodnja prirodnih rakija 04

Bio je, dodaje ona, vođen jednostavnim principima i uspeo je da na najbolji način, u atraktivnoj ambalaži, sačuva ukuse šljive i grožđa šumadijskih domaćina. Upravo taj spoj tradicije i savremenog ali, pre svega, znanje i upornost svrstale su ga u red uspešnih mladenovačkih proizvođača alkoholnih pića.

Manje flaše – put do potrošača

Zadovoljan je Miodrag do sada postignutim kao i podrškom države ali još uvek mu ne teče sve nesmetano. Najveći problem mu je, kako ističe, plasman robe. Upravo to je razlog zbog kojeg se odlučio da svoju rakiju ponudi i u minijaturnoj ambalaži, koju su prenosili i turisti iz prekookeanskih zemalja i to je, kako ističe, najsigurniji put do nepoverljivih potrošača.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja borovnice u Holandiji

Đorđević na kraju dodaje da je jedan od razloga zbog kojeg se opredelio za proizvodnju rakije i njena dugotrajnost. Za razliku od drugih proizvoda, ona ne mora nužno da bude prodata i po nepovoljnijoj ceni već strpljivo može da čeka na rafovima kupce koji umeju da prepoznaju tradicionalni kvalitet građen decenijama unazad.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstNapravite svežu vezu na Fruitnet forumu
Sledeći tekstSrbija među 10 najvećih izvoznika pšenice i kukuruza

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime