Farma koza i prerada mleka u selu Bela Reka

0
1408
Agrosaveti---farma-koza---prerada-mleka---03

Veoma je retko sresti poljoprivrednike koji su odustali od voćarstva i okrenuli se stočarstvu. Upravo na taj korak pre pet godina odlučila se porodica Dobrić iz sela Bela Reka kod Šapca. Usled veoma niske otkupne cene višanja i kupina, oni su raskrčili voćnjake i nabavili koze. Prerada mleka i proizvodnja kozjeg sira već je tradicija porodice Dobrić.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

“Prve koze smo kupili pre pet godina. Danas imamo oko 85-90 koza. Nije slučajno što se mi danas bavimo preradom mleka. Moja tetka je prva završila mlekarsku školu u Pirotu, pa otac, a onda sam te korake sledio i ja.” – priča nam Vladimir Dobrić.

Upravo je to znanje, ali i tridesetogodišnje radno iskustvo njegovog oca u mlekari, doprinelo je da danas njihova prerada mleka bude uspešna.

Adama Sultan 1120x180

“Prošle godine od 25. marta pa do 25. novebra smo namuzli 28 000 litara mleka i sve preradili u sir. Sve je išlo za kriška sir, a imali smo i prodali 18 tona surutke.” – kaže nam naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Mleko ekstra klase u selu Lelic

Agrosaveti---farma-koza---prerada-mleka---01

U PRERADI MLEKA NE POSTOJI NIŠTA “ODOKATIVNO”

Sa plasmanom nemaju problema, jer su sada već kupce navikli na kontinuiran kvalitet što smatraju najvažnijim. Sir plasiraju u Šapcu, Novom Sadu i Beogradu, gde sir isporučuju jednom nedeljno. Kako bi imali spomenuti kvalitet, naši domaćini mleko prerađuju svaki dan. Svaki korak je uvek isti, kako bi kupci dobili uvek isti proizvod. A brine se o svakom detalju, objašnjava Vladimir.

galenika psenica LG 1120x185px

“Pasterizacija mleka nam ne prelazi 65 stepeni, a to je važno jer viša temperatura ubija sva lekovita svojstva kozjeg mleka. Kod nas ne postoji ništa odokativno, ono pipnem prstom mleko i znam koja je temperatura. Nikako. Sve se tačno meri. Prerada mleka je uvek ista, kako bismo uvek imali i isti kvalitet. Ne dodajemo nikakve arome, stabilizatore, nema ništa veštačko u našim proizvodima.” – naglašava Vladimir.

Ali da se vratimo u štalu, gde sve i počinje. Ono što naši domaćini smatraju veoma važnim jeste ishrana, a u svemu tome je najvažnija ispaša. Bela Reka je brdovit kraj, te je veoma pogodan za uzgoj koza.

Infinito Bayer 1120x180 V01

“Ispaša nam je najvažnija. Važna je i nama i kozama. Zarada je upravo u ispaši. Ja kada bih radio zatvoren sistem, da su koze uvek na jaslama, to je čist minus. Prosek nam je 2,7-2,8 litara melka po kozi i sa time smo zadovoljni.” – dodaje naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja mleka porodice Bohuš iz Gložana

Agrosaveti---farma-koza---prerada-mleka---02

A koliko koze vole ispašu i brst, govori i podatak da je, kada ne bi otišle napolje, recimo zbog kiše, na 60 koza bilo i do 15 litara mleka manje, iako bi tada dobile dovoljno sena na jaslama, priča nam Vladimir. On smatra da se može živeti od kozarstva, ako se nađe tržište za sir.

PROBLEM SA ELEKTRIČNOM ENERGIJOM

Naši domaćini se suočavaju sa jednim problemom koji ne bi smeo da postoji u 21. veku, u jednom urbanom selu. Naime, često im nestaje struja po nekoliko sati dnevno, što apsolutno remeti preradu mleka.

“Mi jesmo na selu, ali to ne znači da možemo bez struje, Vrlo često ostajemo bez električne energije, što nam stvara probleme. Mleko je osetljivo, laktofriz mora da radi. Živimo u 21. veku, a desi se da po lepom danu struja nestaje po 5 puta dnevno. Ja pozovem distribuciju, a oni ni ne znaju da mi nemamo struje. To je jako loša slika našeg sela.” – ističe Vladimir.

PROČITAJTE I...  Martonoške začinske paprike sve manje

Želja naših domaćina je da povećaju broj koza, ali ne mnogo, jer ne bi želeli da pređu u neku komercijalu, već da se posao može obaviti u okviru porodice. Ono što bi želeli u budućnosti jeste da se oprobaju i u pravljenju fete od kozjeg mleka. To zahteva veća ulganja, ali se nadaju da će u skorijoj budućnosti biti pioniri i u tome.

Prethodni tekstPočinje dostava rešenja za naknadu za odvodnjavanje za 2020.
Sledeći tekstAktuelno: U Čurugu počelo rasađivanje paprike na otvorenom

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime