Proizvodnja voća u Novom Slankamenu

0
1100
Agrosaveti - Vocarstvo i ratarstvo Novi Slankamen 06

Proizvodnja voća u Novom Slankamenu tradicija je duga više od veka. Iako se mahom stariji meštani i danas bave i ratarstvom i povrtarstvom, mladi ovog čuvaju takozvanu dedovinu ali se okreću i savremenijim i isplativijim proizvodnjama. Takva je i priča mladog Danijela Kotarca. Poljoprivreda se u njegovoj porodici kaže prenosi sa kolena na koleno već generacijama, te je i on negde još od malih nogu znao da će ovu tradiciju nastaviti.

Adama Maganic 1120x180

Priča o voćarstvu kada se u ovaj kraj dođe, negde je i uobičajena. Ono što ovog proizvođača međutim izdvaja, jeste to što i uprkos sve težim poljoprivrednim godinama, ne odustaje od ratarstva u pretežno voćarskom kraju. Uz primarnu ratarsku proizvodnju postepeno dodaje hektare zasada voća, pretežno jabuke. Nakon prošle, izuzetno sušne godine i malih prnosa suncokreta, kukuruza i pšenice, na jesen će zasaditi i novi voćnjak.

Njive međutim, neće ostati prazne ni u ovoj godini. Neki krediti su produženi, neki novi podignuti i neke nove kulture, poput uljane repice, se isčekuju, kaže Danijel. Svetla tačka je kaže naš domaćin, što je zemljište u prethodnom periodu dobilo dovoljno vlage da dočeka setvu novih kultura.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Ratarstva se ne odriče a u voćarstvu je budućnost

Kada je voćarstvo u pitanju, ovu proizvodnju tek očekuje budućnost u porodici Kotarac. Na hektaru sadašnje proizvodnje, gaje se one sorte koje preko zadruge imaju siguran plasman na rusko tržište. Takav odabir je manje više pravljen i za nove zasade.

PROČITAJTE I...  Nezadovoljni ratari Braničevskog okruga: Lista zahteva je borba za goli opstanak

S obzirom na to da je ratarstvo nešto što su još Danijelovi pradeda i deda započeli, ne želi da ga se odrekne zarad novih i odmah većih zasada voća. Na tom putu planovi postoje, ali postepeni i u skladu sa onim što se može dugoročno iskoristiti. Sistem za navodnjavanje i protivgradna mreža mogu se ostvariti putem državnih podsticaja i naš domaćin planira to i da iskoristi.  Moglo bi to i sve mnogo brže kaže naš domaćin kada bi i cene na tržištu bile sigurnije ili veće.

galenika Plavo ulje 1120x180

Danijel veruje da će proizvođača, koji se okreću još jednoj, pa i dvema novim proizvodnjama u ovom kraju biti sve više. Jer tradiciju niko još ne želi da pusti, a voz za budućnost malo je drugačiji. Jedino rešenje neretko se pronalazi u međusobnom dopunjavanju.

Opširnije pogledati u prilogu.

Adama Forapro 1120x180

Prethodni tekstUzgoj safolk ovaca u Žablju
Sledeći tekstPrecizna poljoprivreda kompanije Timac Agro

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime