Proizvodnja i plasman malina u Podrinju

0
914
Agrosaveti - Proizvodnja i plasman malina u Podrinju 06

Slaviša Janković iz Novog Sela nadomak Loznice, svoj malinjak je podigao pre četiri godine. Iako se ranije nije bavio poljoprivredom, želeo je da se oproba u voćarskoj proizvodnji. S obzirom na to da tokom godine živi i radi u Švajcarskoj, brigu o porodičnom gazdinstvu preuzela je njegova tašta Milenija. Zatekli smo ih u organizaciji berbe u prvim danima juna. I ne samo u organizaciji i Milenija se uključila u berbu kako bi se taj najvažniji posao u toku godine što brže obavio.

Adama Maganic 1120x180

Kao i većina poljoprivrednika u danima berbe, muku muče sa adekvatnom radnom snagom. Požalila nam se Milenija da tamošnja omladina ne može da se animira za sezonske ali ni druge poslove, a razloge za to vidi u njihovoj nezainteresovanosti i inertnosti. Dodaje da posla ima i napretek i da, ukoliko se stanje uskoro ne promeni, to može da predstavlja ogroman problem za mnoge poljoprivrednike tog kraja.

I nije to jedini problem sa kojim se suočavaju današnji proizvođači malina. Kako nam je rekao Slaviša Janković, moderna ekonomija stavila je prevelik teret na seljačka pleća, malo ko će moći da se izbori sa brojnim nedaćama. Ne može seljak da bude istovremeno i proizvođač i agronom i menadžer na svom gazdinstvu, što je jedan od zahteva koji su postavljeni pred naše paore poslednjih godina. Svako treba da radi svoj posao, nezadovoljno dodaje Slaviša.

MPS baneri II

Oštar je naš domaćin u svojim komentarima aktuelne situacije oko otkupne cene malina. Deli zabrinutost svojih kolega sa juga Srbije, da će to voće doživeti sunovrat, ukoliko država ne preduzme neke korake. Nije pristalica protesta malinara, kojima smo bili svedoci ovog leta. Kako ističe, drastične mere poput blokada puteva i krčenja malinjaka, nikada nisu donosili pozitivne ishode u pregovorima sa nadležnim Ministarstvom.

PROČITAJTE I...  Buran sastanak malinara i predstavnika Ministarstva poljoprivrede

Kada je reč o otkupnoj ceni malina, smatra da je trenutnih 120 dinara za kilogram tog voća premalo, ako se imaju u vidu prevelika ulaganja, a da bi realna cena trebala da bude 180 dinara, kako bi se ta proizvodnja isplatila na duže staze. Kivan je i na nebrigu države, ne samo prema proizvođačima malina, već generalno prema svim poljoprivrednicima. Ne bi država, dodaje on, smela da dozvoli nelojalnu konkurenciju već da pronađe mehanizme zaštite domaćih proizvođača  jer to dovodi do dodatnog urušavanja, ionako lošeg stanja poljoprivrede u Srbiji, besno dodaje naš sagovornik.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Srećna je okolnost, kako napominje, što nemaju brige oko plasmana malina, s obzirom na to da su od samog zasnivanja proizvodnje sve proizvedene količine predavali tamošnjoj hladnjači koja im plaća solidnu cenu.

Kao početnici u voćarskoj proizvodnji, uče se, kako kaže, na svojim greškama ali ih one ne obeshrabruju. Pre svega, jer su se klimatski uslovi u tom kraju pokazali kao savršeno pogodni za uzgoj maline. Porodica Janković se opredelila za sortu vilamet, jer se ona najbolje pokazala na tom terenu. Protiv ćudljive prirode bore se na razne načine. Kao i većina domaćina u Srbiji, svoje zasade navodnjavaju sistemom “kap po kap”. Od samog početka investirali  su u protivgradnu zaštitu koju su, kaže Slaviša, platili oko 30 hiljada evra. Ali im se ta investicija, kako dodaje, višestruko isplatila, budući da im ona rešava problem od UV zračenja, grada, najezde ptica i insekata.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Slaviša smatra da je za uspešan uzgoj malina, pored ostalog, neophodno disciplinovano ispratiti sve preporuke stručnjaka iz oblasti voćarstva. Od analize zemljišta, odabira sortimenta, primene agrotehnike, hemijske ali i protivgradne zaštite kao i konstantnog navodnjavanja te kulture.

PROČITAJTE I...  Najava manifestacije Prva brazda

Iako nije dovoljno dugo u toj proizvodnji, svestan je da je jedini spas za domaće malinare kada bi država, proizvođači i hladnjačari napravili dogovor o zajedničkom cilju, a to je očuvanje maline kao strateškog proizvoda koji je u poslednjih 10 godina u samom vrhu izvoza. Hoće li njegova porodica u narednim godinama istrajati u proizvodnji malina ili će se preorijentisati na neki drugi vid proizvodnje, ostaje da vreme pokaže, zaključuje Slaviša.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstPrerađivači traže organske jabuke
Sledeći tekstEmbriotransfer u govedarstvu na farmi u Bačkom Dobrom Polju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime