Plasman voća – problem smederevskog kraja

0
562
Agrosaveti---plasman-voca---01

U selu Vučak nadomak Smedereva berba voća uspešno je završena. Skladišta proizvođača puna su ovogodišnjih bresaka, jabuka i drugog voća. Otkupna mesta ove sezone su prazna. Proizvođači iz Podunavlja kažu da iz tog kraja gotovo nijedna voćka nije stigla do ruskog tržišta. Kako nam je potvrdila Milica Živković, do pre nekoliko godina plasman voća je išao još sa grane. Razne su se spekulacije pojavile među voćarima. Od toga da je među izvoznicima napravljen monopol, do pretpostavki da je rusko tržište prezasićeno našim voćem.

Web-baner-Movento-Vertigo-1120x180-V01

Sve manje srpskog voća na ruskom tržištu

Živkovićeva ne veruje u spekulaciju da su se ruski kupci zasitili voća iz Srbije. Prema njenom mišljenju, malo ko od suseda može da proizvede tako ukusno voće kao srpski proizvođači. To, pre svega, mogu da zahvale podneblju, koje je bogomdano za voćarenje. Kaže da se među voćarima priča da su Rusi smanjili uvoz grčkih bresaka, koje su lepe na oko ali su pune vode i bezukusne. Osim toga, kako navodi Milica, pojedini proizvođači su se ponašali nečasno. Lažno prikazujući grčke breskve kao srpske, što je navelo ruske kupce da primenjuju strožije aršine.

Chief-1120x180

Agrosaveti---plasman-voca---02

Indija i Kina nova tržišta za plasman voća

U resornom Ministarstvu tvrde da monopola nema i da će plasman voća za Rusiju i naredne godine teći nesmetano. Ipak, intenzivno se radi i na otvaranju drugih tržišta, poput kineskog i indijskog. Ta tržišta imaju specifične ukuse i posebna pravila, na koja proizvođači moraju da se pripreme. Upravo tu očekuju veću pomoć države. Ona je poslednjih godina izostala i kada su u pitanju drugi problemi sa kojima se suočavaju domaći voćari. Milica kaže da su se sve tržišne promene prelomile preko leđa proizvođača, koji su proteklih godina često bili u bezizlaznim situacijama. Bacali su svoju robu i po šančevima, samo da je ne bi prodavali u bescenje. Kivni su smederevski voćari na državu koja ih nije zaštitila merama i što je poslednjih godina ostala nema na činjenicu da se stvorio monopolski položaj među otkupljivačima. Na taj način prinudili su proizvođače da se prilagode sve nepovoljnijim otkupnim cenama.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Kvalitetni sezonski radnici zlata vredni

Živkovići nisu imali problema sa isplatama a nemaju ih ni sa angažovanjem sezonske radne snage, za razliku od mnogih njihovih kolega. Milica kaže da njihovi radnici mogu da zarade dnevno i do 3.800 dinara, radeći pola dana. Dok plate radnu snagu, naftu, đubrivo i ostale prateće troškove, ne ostaje im puno razloga za optimizmom.

Nicogan-1120x180

Agrosaveti---plasman-voca---03

Nada i vera u bolje sutra ih ne napušta

Kako ističe, svi inputi rastu iz godine u godinu, jedino prodajna cena voća stagnira već 20 godina. Dodatni problem predstavlja im činjenica da je opala potražnja na inostranom tržištu a količine koje oni proizvedu na svojim plantažama su prevelike za domaće hladnjačare. Porodica Živković, poznata je voćarska porodica u smederevskom naselju Vučak. Na 18 hektara najviše gaji breskve nektarine i jabuke, ali su zastupljene i sadnice kajsija i trešanja. Milica kaže da su suprug i ona u najvećoj meri posvećeni proizvodnji na plantažama, dok je njihov sin Nenad preuzeo deo oko promocije i prodaje. 2019. godinu, neće pamtiti po dobrom, pre svega kada je reč o plasmanu proizvoda i niskoj prodajnoj ceni od svega 35 dinara za kilogram prvoklasnih bresaka. Uprkos svim nedaćama, za razliku od mnogih njihovih komšija, neće dozvoliti da im plantaže zarastu u korov i ostaće verni voćarskoj proizvodnji i u godinama koje slede – zaključuje ova vredna voćarka.

Biofor baner 728x90

PROČITAJTE I...  Rodile jabuke u Južnom Banatu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime