Embriotransfer u govedarstvu na farmi u Bačkom Dobrom Polju

0
1128
Agrosaveti - Embriotransfer u govedarstvu 08

Željko Kovačević iz Bačkog Dobrog Polja, nosilac je četvrte generacije koja se u njegovoj porodici bavi stočarskom proizvodnjom mleka i ratarstvom. Pažljivo i genetski biran uzgoj grla i stručnost u ovoj oblasti poljoprivrede iskoristili smo da,  osim o proizvodnji mleka, nešto više saznamo i o genetskim trendovima u govedarstvu. Od svih, više od 30 grla koje ima na svom porodičnom domaćinstvu, sva grla su baš tu i oteljena. Da bi se postigao kvalitet od kog porodica Kovačević ne odustaje, mora se krenuti od preventive koja u  ovoj grani govedarstva kaže, počinje baš tada, od prvog dana života svakog grla.

Spyrale Adama 1120x1080

Šta svaki ozbiljan stočar mora da zna?

Postoji čitav niz faktora, kako Željko napominje, koji su od ključnog značaja za svakog ozbiljnog proizvođača, a na koje se mora posebno obratiti pažnja – to su pre svega sama genetika, dekade laktacije, zdravstveno stanje životinje, izgled papaka, ispravnost uređaja za mužu itd. Ništa manje značajano nije ni pitanje samog kvaliteta ishrane koji predstavlja osnov same količine i kvaliteta mleka.

PROČITAJTE I...  Uzgoj ovaca rase Virtemberg u selu Kloka: Ovčarstvo i u devetoj deceniji života

Željko je jedan od izuzetnih proizvođača koji prilikom odabira grla za svoju proizvodnju, isključivo insistira na genetici.  Embriotransfer stoga, kao jedna od savremenih biotehnoloških metoda kod nas, nije stran ovom proizvođaču.

Metodom presađivanja embriona mogućno je dobiti veći broj generacija teladi od genetski superiornijih roditelja, kao i veći broj blizanaca u znatno kraćim vremenskim periodima, što je veoma važno za povećanje količine mleka i mesa. Stoga ovaj metod ima danas naučni, ekonomski i stočarski značaj za kvalitetno unapređenje stočarstva i povećanje proizvodnje hrane za ljude. Naš domaćin se u potpunosti slaže sa svim ovim specifičnostima ove metode, ali negde i skreće pažnju svim proizvođačima da, nije samo potrebno imati sredstva za upustiti se u ovako nešto, već i gledati unapred i za grla koja će biti vrhunska, obezbediti i sve ono što će im kao takvima biti potrebno.

Budućnost embriotransfera kod nas

Francuska je zemlja koja prednjači u embriotransferima, kako po stručnosti tako i po kvalitetu. Cene ovih metoda nisu bile male, ali su počele, kao što je to slučaj i sa svim ostalim novinama koje to više nisu, da se smanjuju i bivaju dostupne i drugim zemljama.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Željko Kovačević jedan je od ne još uvek dovoljno velikog broja proizvođača koji u svojoj proizvodnji koristi embriotransfer. Ipak on je optimista kada je unapređenje ove oblasti u pitanju.

PROČITAJTE I...  Uzgoj i farma svinja u Bajši

Sakupljanje i prenošenje embriona u goveda obavlja se uglavnom beskrvnom metodom, a nešto ređe i krvnom. Za izbor krava davaoca embriona ne postoji još sigurna metoda, dok najbolje reaguju i daju najveći broj kvalitetnih embriona zdrave krave u srednjem dobu. Embrio transferom se može uticati na genetski napredak, kao i inteziviranje selekcije dobijanjem većeg broja potomaka po kravi, tačnost selekcije i ocenu selekcije.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstProizvodnja i plasman malina u Podrinju
Sledeći tekstProizvodnja vina i rakije u Braničevu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime