Farma krava i proizvodnja mleka gazdinstva Vukmanov

0
2353
Agrosaveti - Farma Krava I Proizvodnja Mleka Vukmanov 02

Subotica je poslednjih godina među retkim krajevima u Srbiji koja može da se pohvali porastom broja mladih poljoprivrednih proizvođača koji ostaju na selu. Jedan od njih koji je pre šest godina izabrao da umesto stalnog posla u fabrici, sa suprugom i porodicom registruje poljoprivredno gazdinstvo i upusti se u mlečno govedarstvo je i Darko Vukmanov iz Subotice. Iako se njegova porodica već 12 godina pre toga bavila ratarstvom koje je i danas sačuvano, kao i tovom bikova, on je kaže sam izabrao da njegov poljoprivredni poziv bude mlečno govedarstvo.

Spyrale Adama 1120x1080

Darkova mlekarska priča počinje 2012. godine. Za ovaj vid proizvodnje odlučio se zbog stalnog priliva novca na mesečnom nivou. Otišli su na sajam u Novi Sad i kupili prvih 10 junica:

„Prvo smo krenuli sa 10 junica, kupili smo dve muzilice, pa smo muzli na kante dve godine. Onda smo kupili izmuzište i sad muzemo pet krava u isto vreme“, objašnjava Darko svoje početke.

LIBRETO 1120x180

Danas na imanju Vukmanovih ima 27 krava holštajn friziske rase, 13 junica koje se spremaju za proizvodnju i telad, od kojih se muška odvajaju za tov. Ipak, ratarstvo je takođe ostalo kao primarna proizvodnja i Darko sa ocem i braćom obrađuje oko 130 jutara zemlje, na kojoj se uglavnom gaje kulture koje se koriste u ishrani grla.

PROČITAJTE I...  Prijava za subvencije po hektaru moguća i za parcele na verifikaciji

„Sejemo kukuruz, pšenicu, ječam, lucerku, od nedavno uljanu repicu i raž za senažu„, ističe Darko.

Raž se kao kultura dobro pokazao u pripremi silaže, kaže naš domaćin. Ali prošla godina uzela je danak i na ovoj kulturi, te će trpeti cela ishrana grla. Darko kaže da je to slučaj i sa ostalim proizvođačima od kojih će svako u skladu sa svojim mogućnostima sanirati posledice.

„Očekujem da naredna godina bude bolje jer ako bude loša kao i ova, onda smo u problemu svi“, objašnjava naš sagovornika.

Zbog slabije ishrane, trenutno je smanjena i svakodnevna količina mleka na ovoj farmi, a koju Vukmanovi nakon Subotičke mlekare, danas predaju Imleku.

Pored toga da i u teškim godinama poput prethodne istraju u što kvalitetnijoj ishrani svojih grla, naš domaćin kaže da od početka teže i vrhunskoj genetici.

PROČITAJTE I...  Sanad - selo koje odumire

„Genetika je čista, čist holštajn i uzimamo seme od čistih holštajn bikova i tu veoma vodimo računa„, napominje mladi poljoprivrednik.

Darko je ušao u šestu godinu bavljenja mlečnim govedarstvom i kaže da uopšte nije lako, iako u proizvodnji učestvuje cela porodica. Krave nažalost ne znaju za godišnje odmore i bolovanja, a godine su sve teže. Na putu usavršavanja svoje proizvodnje iskoristio je nešto državnih podsticaja za kupovinu izmuzišta i dodatnih grla. Iako je ovogodišnji dobitnik priznanja za gazdinstvo dobre poljoprivredne prakse od strane Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, naš domaćin kaže da o proširenju trenutno ne razmišlja zbog aktuele problematike koja se u ovoj oblasti poljoprivrede ne rešava.

„Cena goriva. To je jedan od najvećih problema… I cena mleka, ali o tome ne vredi pričati“, podvlači Darko.

Darko i njegova supruga kupili su obližnji salaš na kojem osim govedarstvom, u narednom periodu planiraju da se bave i svinjarstvom, koje smatraju jednostavnijim i isplativijim.

Prethodni tekstSavremena voćarska proizvodnja u selu Žednik
Sledeći tekstAmerička brusnica na listi za odstrel Evropske unije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime