Kinezi grade industrijski park za voće i povrće?

0
1622
jabuke
Foto: Vertigo produkcija

Šansa za proizvođače iz Srbije

U Beogradu boravi kineska delegacija koja sa domaćinima razgovara o industrijskom parku za voće i povrće koji će se na inicijativu kineske vlade graditi u Srbiji.

Agil 1120x180

Samo što je proteklog vikenda u Sofiji završen samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, u Beogradu se već obrela kineska delegacija koja sa domaćinima razgovara o realizaciji potpisanog Memorandum o izgradnji industrijskog parka za voće i povrće.

U Ministarstvu poljoprivrede Sputnjiku je rečeno da bi zahvaljujući tom parku proizvođači iz Srbije dobili mesto za plasman voća i povrća. Tačnije, kineske kompanije bi u tom parku koji bi imao i prerađivačke kapacitete, koristile našu sirovinsku bazu i potom proizvode većeg stepena obrade plasirale na evropsko tržište, objasnili su u Ministarstvu.

BioPlug 728x90px

Kako je to svojevremeno rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, najveći „kajmak“ na srpskom voću i povrću ubiraju upravo u Evropskoj uniji, gde se ono uglavnom izvozi, pa onda tamo prerađuje. Ideja da taj dodati prihod, odnosno najveća zarada ostane u Srbiji, mogla bi da bude ostvarena upravo zahvaljujući kinesko-srpskom industrijskom parku za voće i povrće.

PROČITAJTE I...  Organska proizvodnja povrća u Kelebiji

Lokacija i kapaciteti još nepoznati

Pošto su razgovori tek otpočeli, još nije poznato na kojoj lokaciji i kolikog kapaciteta bi bio park koji će, sasvim je sigurno, uneti više reda među uzgajivače voća i povrća koji bi bili lišeni brige o plasmanu.

Orius 1120x1080

Dugogodišnji dopisnik srpskih medija iz Kine Zoran Đorđević napominje da Kinezi ne samo u Srbiji nego i u okolnim zemljama nastoje da naprave baze za voće i povrće, kao što to rade i sa industrijskim parkovima.

Agrosaveti - Kinezi grade industrijski park za voce i povrce 01

”Na samitu u Sofiji kineski premijer je naglasio da će Kina nastaviti da otvara tržište i da će to podstaći vrlo konkretnim merama. Skresaće neke carine, dovešće u red carinske postupke da se olakša carinjenje i karantinsko postupanje sa prehrambenim proizvodima, čime će biti olakšan izvoz tih proizvoda iz zemalja centračne i istočne Evrope u Kinu“, kaže Đorđević za Sputnjik.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

EU zabrinuta zbog sve više kineskih investicija u istočnoj i jugoistočnoj Evropi

EU na gleda blagonaklono na kineska ulaganja u istočnoj i jugoistočnoj Europi smatrajući da velika azijska zemlja pokušava da proširi svoj politički uticaj u regiji i da ta saradnja potkopava evropsko jedinstvo.

PROČITAJTE I...  Uzgoj lešnika u Zrenjaninu

Kako u Evropi gledaju na kinesko širenje na zapadnom Balkanu vidljivo je iz izveštaja EBRD koja je u kineskim kompanijama dobila konkurenciju u finansiranju investicija u infrastrukturu. Istraživači EBRD-a su u opširom izveštaju na 60 stranica zaključili da “manje države u regiji, među kojima je i BiH, neće imati nikakve dugoročne koristi od kineskih investicija, već samo dugove i kredite”.

„Problem s kineskim investicijama leži u činjenici da se se one uglavnom svode na kineske kredite državnim i javnim institucijama. Kineske kompanije su korisnice kredita koje javna tela dobijaju od kineskih državnih banaka po ispodtržišnoj vrednosti, i plasiraju ih, a pritom zapošljavaju jako malo lokalne radne snage, a čak i onda, radi se o podugovaranju u kojem su radnici izrazito loše plaćeni, a rade u lošim radnim uslovima“ – navela je EBRD.

Ona izražava zabrinutost da ovi projekti izazivaju samo kratkoročne dobrobiti za Balkan, jer korist postoji samo dok projekat traje (smanjenje nezaposlenosti angažovanjem lokalnih građevinskih kompanija), no kasnije, postavlja se i pitanje isplativosti.

Izvor: Agronews, Tanjug / Sputnik

Prethodni tekstBorba za prvo mesto u domaćem agrobiznisu
Sledeći tekstProizvodnja krompira u selu Gornji Banjani

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime