Ovčarstvo kao šansa za mlade
Da ovčarska proizvodnja ima perspektivu dokazuje i sve veće interesovanje među mladim ljudima da zapate stada i ozbiljno se posvete ovoj grani stočarstva. Tako su Novkovići iz Ravnog sela, Vesna i Vladan, pre četiri godine sa puno elana krenuli u ovčarsku proizvodnju i kako kaže naša domaćica, nisu se pokajali. Baš naprotiv, već su stigli do prvog cilja, a to je broj od 50 grla.
“Pre četiri godine smo kupili prvih osam ovaca i na njima smo se učili. To je i moja preporuka, da se krene sa manjim brojem, da date sebi vremena da učite. Posle smo uzeli još dvanaest, ostavljali smo našu žensku jagnjad, a prošle godine smo prošli na konkursu Republike i kupili 25 grla, 75% je bilo učešće države.”
Cilj im je stado od 100 ovaca, jer kako kaže Vesna u ovčarstvu su se pronašli, a postoji i ekonomska opravdanost što i čini ovu proizvodnju primamljivom. A namera im je i da ovčarstvo bude primarna delatnost njihovoj porodici. Ovo je možda i način da se mladi vrate na selo, jer je ovčarstvo lep posao, dodaje naša sagovornica. Osim toga, subvencije koje ih sleduju, nikako nisu zanemarljiva stavka.
“Dobar deo hrane pokrivaju subvencije, kad stignu. Pošto kasne. Međutim, ne treba se bazirati na subvencije samo. To jeste ogromna pomoć i treba da je bude, ali računica postoji i bez toga. One zaista jesu pomoć, posebno mladima, posebno na počecima… to je onda izuzetno značajno.”
Kvalitetna priplodna grla
Novkovići imaju kvalitetna priplodna grla, do kojih su došli oštrom selekcijom i sa puno brige i pažnje koju su posvetili životinjama. Ono što ih razlikuje od drugih farmi, jeste to što se oni oslanjaju na veštačko osemenjavanje i za sada su veoma zadovoljni postignutim rezultatima.
“Od samog početka smo krenuli u tom pravcu, jer kada smo uzeli prve ovce, nismo imali ovna, pa smo se odlučili na vantelesnu. Rezultati su jako dobri. Dobijamo veći broj jaganjaca, vrhunskog kvaliteta, jer su to francuski ovnovi.”
Tržište za sada nije problem. Ni kada se radi o prodaji jagnjadi za konzum, niti za priplod. Ovčari između sebe znaju ko kakav kvalitet ima, pa se neretko dešava da jagnjad budu unapred rezervisana. Međutim, ono gde ovi mladi proizvođači vide budućnost, jeste organizovan otkup i pre svega udruživanje samih proizvođača kako bi i sa kvalitetom i sa kvantitetom zajedno nastupili na tržištu.
Opširnije pogledati u prilogu.