Proizvodnja kajsije i pravilna rezidba u selu Bare

0
2137
Agrosaveti---Proizvodnja-kajsije-u-selu-Bare---01

U selu Bare kod Požarevca obišli smo voćnjak Novice Jeftića u kojem su rezači orezivali kajsiju. Ova kajsija je u 6. godini, a s obzirom na to da je prošle godine rod kajsije bio drastično smanjen, rezidba je malo oštrija.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

“Ove godine imamo veći broj cvetova. Veći broj rodnih grana, te je rezidba malo jača kako bi se odstranio deo ploda, da ne bi plodovi bili sitniji. Ako dođe do prerođavanja, onda biljka ulazi u alternativu. Ostajemo bez roda za onu sledeću godinu.” – kaže Sanja Bačić iz Udruženja voćara Požarevac.

Naš domaćin Novica pod voćem ima 17 hektara, a dominira upravo kajsija. Naravno, u svakom drugom redu je i orah koji će za 10-ak godina uzeti primat. Ali kada govorimo o kajsiji, prošle godine je bilo mnogo izmrzavanja te se voćari nadaju boljoj sezoni.

ExelGrow Adama 1120x180

Agrosaveti---Proizvodnja-kajsije-u-selu-Bare---02

“Po meni je kajsija najdelikatniji proizvod i svi vremenski uslovi utiču na nju. Sa druge strane kada rodi dobro, loša joj je cena. Kada ne rodi cena je dobra, tako da nikada nije idealno. A ni plasmana organizovanog nema.” – kaže voćar iz sela Bare, Novica Jeftić.

PROČITAJTE I...  Aktuelno - Mraz oštetio voće širom Srbije

PLASMAN I PRERADA VOĆA

Kako su nam rekli naši domaćini upravo je to najveći problem voćara Braničevskog okruga. Novica je ipak uspeo da pronađe kupca koji otkupljenu kajsiju zamrzava, te mu baš i odgovara sorta koju ima naš domaćin.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

“To je novosadska 6 i novosadska 4, koja je dosta krupna, slatka, ima lepu boju te je pogodna za sve. Za džemove, rakije, za zamrzavanje… Priča se da se kajsija lako proda, ali to nije istina. Ja sam pronašao hladnjaču u Braničevu koja otkupljuje i zamrzava, pa im ova sorta odgovara, jer ima dosta mesa.” – priča nam Novica.

Osim kajsije Novica ima i krušku, šljivu, a pre tri godine je posadio i dunju. Razlog za to je što se odlučio na proizvodnju rakije, kako bi bar na neki način osigurao plasman. A upravo su kajsija i dunja, najtraženije rakije. Novica ima svog tehnologa, radi sve po standardima, a najvažnije mu je da ta rakija bude ispečena od čistog voća, na tradicionalan način.

Infinito Bayer 1120x180 V01

“Dunju smo podigli zato što … Da bi proizveo litar rakije, treba ti 20 kilograma dunje, a ne možeš naći dunju najlošiju ispod 35 dinara. Tako da ćemo sami proizvoditi sirovinu, kako bismo imali kvalitetnu rakiju.” – ističe naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Najlepša je moja njiva - Najlepši usev soje

Agrosaveti---Proizvodnja-kajsije-u-selu-Bare---03

I U BRANIČEVU RASTU POVRŠINE POD VOĆEM

Kao i u drugim delovima Srbije i u Braničevskom okrugu je voćarstvo u ekspanziji. Sve je više poljoprivrednika koji podižu višegodišnje zasade, kaže nam predsednica Udruženja voćara “Požarevac”, Sanja Bačić.

Spyrale Adama 1120x1080

“Što se tiče voćarske proizvodnje, naš kraj je dosta mlad po tom pitanju, ali napredni. Ovo je nekada bio ratarski kraj, sejao se kukuruz, pšenica. Međutim, zbog ekonomskog efekta ljudi se sve više okreću voćarstvu. Sade se lešnici, kajsije, orasi itd.” – kaže predsednica Udruženja voćara Požarevac, Sanja Bačić.

Udruženje trenutno broji 60 članova, a s obzirom na to da je reč o, po voćarskom iskustvu, mladim proizvođačima, ono na čemu dosta rade jeste i edukacija, kako bi lakše savladali tehnologiju jedne savremene proizvodnje voća.

Prethodni tekstZaštita šećerne repe od insekata
Sledeći tekstHITNA ZAŠTITA JABUKE OD PEPELNICE

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime