Proizvodnja malina u Bogatiću

0
1705
Agrosaveti - Proizvodnja malina u Bogatiću 05

Negde pre početka prvog branja malina u Srbiji, i proizvođači i stručnjaci, očekivali su dobru godinu za ovo voće, bar tamo gde su vremenske prilike to dozvoljavale.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Milenko Nešić iz Bogatića bavi se proizvodnjom malina već više od dve decenije i ono što je primetno u Mačvi poslednjih nekoliko godina, jeste povećani broj i površina pod malinama i proizvođača. To je rezultiralo i osnivanjem udruženja proizvođača malina i kupina „Mačva“.

Agrosaveti - Proizvodnja malina u Bogatiću 04

Okupljenih proizvođača malina iz Mačve ima nešto više od stotinu trenutno, ali kako naš domaćin kaže, taj broj, pogotovo manjih proizvođača, sigurno će rasti i narednih godina. Do ovakve ekspanzije smatra da su doveli dobro i pogodno tlo za uzgoj ovog voća, iskustva starijih proizvođača, ali i provereni plasman roda. U krajnjem slučaju, tako je i sam pre više od 25 godina počeo i naš domaćin, kada je prvu malinu sorte vilamet dobio takoreći u miraz.

ExelGrow Adama 1120x180

Agrosaveti - Proizvodnja malina u Bogatiću 02

Samo vilamet gaji i danas na jednom hektaru i nakon 25 godina iskustva i života u proizvodnji ovog voća. Prošle godine Milenko je ubrao i isporučio hladnjačama oko 15 tona malina po hektaru.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja šargarepe u Begeču

Kvalitetna proizvodnja proverenim otkupljivačima

Proverenom i kvalitetnom proizvodnjom, kao i većina malinara mačvanskog kraja, vodi se decenijama i ovaj proizvođač i tu nema odstupanja. Osim principa da uvek uzgaja onoliko koliko kvalitetno može ispratiti, naš domaćin kaže da tajna uspešne proizvodnje leži i u tome što svoje proizvode plasira i proverenim otkupljivačima.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Agrosaveti - Proizvodnja malina u Bogatiću 03

Kada se licitiralo ovogodišnjim rodom malina i nagađala cena, neminovno se moralo uzeti u obzir i sve što su zima i iznenađujuće proleće, kao i rane letnje vremenske neprilike doneli. Sve to, smatra Milenko, odredilo je ono što je i usledilo na tržištu.

Agrosaveti - Proizvodnja malina u Bogatiću 06

Mačvanski malinari, novi a vođeni starijim i iskusnim proizvođačima, kako kaže Milenko pristupili su još pre nekoliko godina proizvodnji ovog vođa od početka, kvalitetno i odgovorno. Upravo to je, veruje on i rezultiralo istim takvim rodom i prošle i ove godine.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Proizvodnja malina u Bogatiću 01

Puno rada i truda uloženo je i ove godine u kvalitetnu proizvodnju mladih malina u Mačvi kaže naš domaćin, verujući da će se ovaj broj i površina pod malinama i proizvođača i dogodine povećati. Stabilnije tržište svakako bi doprinelo tome.

PROČITAJTE I...  Vezivanje lastara i prvi tretman u malinama

Opširnije pogledati u prilogu.

Spyrale Adama 1120x1080

Prethodni tekstJTI uložio sedam miliona dolara u proizvodnju u Senti
Sledeći tekstUzgoj krava na otvorenom u selu Stubline

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime