Proizvodnja paprika u selu Ravnje

0
1879
Agrosaveti - Paprika selo Ravnje 07

Željko Kuzmanović iz mačvanskog sela Ravnje, nasledio je porodičnu proizvodnju paprike na otvorenom, u kojoj je kaže, učestvovao još od malena. I nije jedini u ovom kraju u kojem se procenjuje da se pod paprikom nalazi oko 300 hektara zemlje.

Spyrale Adama 1120x1080

Proizvodnja je i uprkos teškoj poljoprivrednoj godini, u ovom kraju dosta dobra, bolja nego prošle godine. Željko se takođe opredelio za proizvodnju paprike na otvorenom na oko hektar zemljišta.

Agrosaveti - Paprika selo Ravnje 06

Kvalitet zemljišta ovog kraja pokazao se kao dobar za povrtarske kulture. Ono što je proizvođačima paprike poput Željka nedostajalo da proizvodnja bude bolja bila je analiza zemljišta koja je negde i pokazala šta ovoj kulturi nedostaje. I uprkos teškim poljoprivrednim godinama, ostao je veran proizvodnji na otvorenom.

Agrosaveti - Paprika selo Ravnje 05

Kada je odabir sorti paprika u pitanju, naš domaćin kaže da ni tu više nema pravila. Jedne godine iznenade hibridi a podbace domaće sorte, druge pak bude obrnuto. I to je dodatna neizvesnost u proizvodnji za koju se ne može znati unapred kako će se pokazati, bez obzira i na možda dobre prethodne rezultate.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja paprike na otvorenom u Gospođincima

Agrosaveti - Paprika selo Ravnje 04

Ova godina međutim, za Željka će biti dobra jer je na vreme uočio koliko zapravo vode treba paprici tokom svih dana kada su na njivi merene temperature i do 50 stepani. I pored svega toga, uspeo je da ostvari dobar prinos.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Agrosaveti - Paprika selo Ravnje 01

Kao veliku prepreku na putu proširenja svoje skromne proizvodnje, Željko navodi nevidljivost malih proizvođača od strane države.

Agrosaveti - Paprika selo Ravnje 02

Sa druge strane, proizvođači ovog kraja nemaju nameru da sede skrštenih ruku po pitanju napredovanja. Nedavno osnovano udruženje paprikara čiji je i naš domaćin član, ima dugoročne planove za budućnost, posebno kada je prerada paprike u pitanju.

Agrosaveti - Paprika selo Ravnje 03

Proizvodnja paprike u ovom mačvanskom kraju ide dobrim tokom. Unapređuje se i proširuje, a ako je do onoga što ovi, mahom mladi proizvođači priželjkuju i trude se, njihovo vreme tek dolazi.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstLekovito bilje čeka ratare
Sledeći tekstCLEARFIELD SISTEM – PROIZVODNJA ULJANE REPICE

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime