Proizvodnja povrća u Gložanu

0
1212
Agrosaveti - Posledice suse u ratarstvu i povrtarstvu u Glozanu

Proizvodnja povrća u porodici Semartonski iz Gložana gotovo je zapisana u porodičnom stablu generacijama unazad. Naš domaćin Juraj kaže da su se svi njegovi preci bavili nekim vidom poljoprivrede. Zato i ne čudi što ni on sebe nije mogao da zamisli u nekom drugom poslu. Primarna proizvodnja ove porodice i danas je ratarstvo. Ostvarili su dobre rezultate i u stočarstvu, a nije im nepoznata ni voćarska proizvodnja. Ipak naš domaćin se pre 15 godina opredelio da samostalno započne i plasteničku povrtarsku proizvodnju.

Adama Maganic 1120x180

Kada je proizvodnja povrća u pitanju, u ovoj godini, krompir i luk su uzgajani, pre svega za porodične potrebe. Na oko hektar i po paprika ajvarka rađena je isključivo za izvoz u Mađarsku. Što se tiče ratarstva, Juraj je i ove sezone ostao veran kulturama koje godinama seje: pšenici, kukuruzu i soji i to na oko 15 hektara.

Agro saveti - Posledice suse u ratarstvu i povrtarstvu u Glozanu 1

Suša – najveći neprijatelj poljoprivrdnika

Prošlogodišnja suša im je, međutim, prilično zagorčala život. Ne pamte da im je letina ikada toliko bila oštećena, kao 2017-te godine. Čak ni zalivni sistemi nisu mogli da spase situaciju. On se kritički obratio nadležnima u resornom Ministarstvu, jer je izostala njihova adekvatna reakcija. S obzirom na to da ova elementarna nepogoda nije nigde zvanično i potvrđena, proizvođači koji su svoje proizvode izvozili morali su da ih dodatno osiguraju od suše. To osiguranje nisu mogli naknadno da naplate.

Paradajz 1120x180

Kada je reč o proizvodnji paprike, priča je na svu sreću bila drugačija. Iako je cena bila fiksna i isplaćivana u evrima čija vrednost je u sezoni bila niža, ne može da se požali na zaradu.

PROČITAJTE I...  Uzgoj krompira i luka u PODRINJU

Agro saveti - Posledice suse u ratarstvu i povrtarstvu u Glozanu 3

Naš vredni domaćin nije pesimista kada je njegova porodična proizvodnja u pitanju ali kako kaže, mnoge njegove komšije u tom kraju, neće pregurati još jednu ovakvu sezonu. On strahuje da bi u tom slučaju atar Gložana mogao ostati na obradu samo nekolicini jačih i većih proizvođača, dok bi oni koji nisu uspeli da se izbore sa gubicima, ubuduće samo radili za njih.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Prethodni tekstProizvodnja voćne rakije: Kada rakija sama nalazi put do proizvođača
Sledeći tekstFarma krava i proizvodnja mleka u selu Gola Glava: Kada telenje počne u sred snimanja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime