Proizvodnja voćne rakije: Kada rakija sama nalazi put do proizvođača

0
2689
Agrosaveti - Proizvodnja vocnih rakija - Kada rakija sama nalazi put do proizvodjaca 012

Voćne rakije – tradicija i ponos

Bila je ovo teška godina za sve voćarske kulture. O tome koliko je zapravo kvalitetnih plodova u opticaju ove sezone, možda najbolje znaju prerađivači kada je proizvodnja rakije u pitanju. Ili ako bismo želeli da budemo precizniji, onda bismo rekli proizvođači pravih, domaćih i kvalitetnih rakija u Srbiji. Tragom takvih informacija, put nas je doveo u Novi Slankamen kod dugogodišnjeg i školovanog proizvođača rakije, Ratka Aleksića.

Adama Maganic 1120x180

Zanimljivo je da, proizvodnja ili da kažemo pečenje rakije u porodici Aleksić, datira još od prethodnih generacija, ali baš Ratko bio je taj koji je ovoj delatnosti želeo da doda i diplomu, a kasnije su stigle i brojne nagrade stručnjaka.

Nakon višedecenijskog usavršavanja vrsta rakija koje će proizvoditi, Ratko je izdvojio šest vrsta koje se u njegovom domaćinstvu mogu i probati i kupiti. Ako bi trebao redom od nazad, naš domaćin kaže da bi išle loza, šljiva i jabuka, potom kruškakajsija i naravno, na vrhu kvaliteta, najškrtija među njima je dunja. Ali zanimljivo je i to da naš domaćin ne konzumira alkohol uopšte, ali i te kako je poznavalac kvaliteta.  I sve je kaže u kvalitetnom odabiru voća i načinu pripremanja.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Nije svako voće za svaku rakiju

Za razliku od proizvođača, prerađivači voća poput Ratka, koji svo voće kupuju za svoju proizvodnju, kada je proizvodnja rakije u pitanju, dosta biraju. U njihovu rakiju nikako ne ide voće koje je oštećeno nevremenom ili otpalo, već samo i isključivo provereno i od proizvođača sa kojima je izgrađeno poverenje. E onda baš ta rakija priča priču i nalazi put do svojih kupaca i gotovo nikada za sve ove godine, kaže naš proizvođač, nije joj bila potrebna posebna reklama. Kupci i ljubitelji dobre rakije se i danas pojavljuju ni od kuda. Jer su negde probali ili samo čuli za Ratkovu rakiju. I tako to ide već godinama. I naš proizvođač je zadovoljan.

PROČITAJTE I...  Pletene korpe - Tradicionalni zanat koji se porodično prenosi

Ono zbog čega u celoj proizvodnji Ratko žali i što u krajnjem slučaju njega nije motivisalo da svoju proizvodnju proširuje, jeste to što naša zemlja ni danas nije uvidela potencijale po pitanju brendiranja rakije kao svog proizvoda, što je ograničila proizvođače možda i pogrešnim zakonima i na kraju krajeva, što dozvoljava da tradicija po pitanju voćnih kultura, izumire.

galenika Plavo ulje 1120x180

Dobra rakija uvek nađe put do potrošača

Ratko Aleksić je mali proizvođač rakije iz Novog Slankamena. Ali veran dobroj, staroj, tradicionalnoj proizvodnji ovog pića. Do 5000 litara rakije proizvedene godišnje, pije se na venčanjima, proslavama, u domovima zadovoljnih mušterija, u kućama koje su ih dobile na poklon, u inostranstvu gde stignu kao poklon. I to je zapravo i priča kojoj je naš domaćin oduvek težio. Iz ovog doma, uverili smo se, nećete otići bez baš jednog takvog poklona, kao ni bez toga da vas upravo ovaj domaćin ne upozna sa lepotama Novog i Starog Slankamena, jer kako kaže, ma koliko žurili morate videti sve, jer ko zna kada ćete i da li ćete opet doći.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja vina i rakije u Braničevu

Adama Forapro 1120x180
Prethodni tekstDomaća proizvodnja i seoski turizam u selu Guberevac
Sledeći tekstProizvodnja povrća u Gložanu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime