Proizvodnja trešanja u selu Vodanj

0
2531
Agrosaveti - Tresnje Vodanj 01

Na svega osam kilometara od Smedereva, nalazi se selo Vodanj. Od ne više od 1500 stanovnika, ovo selo se može pohvaliti podatkom da se više od 90 odsto meštana danas bavi voćarstvom. Tokom godina i decenija unazad, stanovnici su postali svesni geografskog položaja i kvalitetna klime za uzgoj voća i u potpunosti mu se i okrenuli. Iz godine u godinu podižu se novi zasadi pod jabukom, breskvom i trešnjom, a i proizvođači koji pokreću svoje proizvodnje sve su mlađi.

Adama Maganic 1120x180

Sve ovo potvrdio nam je i Živorad Marković, jedan od voćara ovog sela koji se i sam bavi raznovrsnom proizvodnjom jabuka, bresvi, kajsija i trešanja. Kako kaže, davno kada je kao mladić počinjao sa voćarstvom, sortiment koji je bio na raspolaganju kod svih ovih kultura bio je drugačiji i kvalitetniji.

Na oko 90 ari Živorad ne odustaje od proizvodnje trešanja. Iako nadmorska visina i klima ne pogoduju u potpunosti ovoj voćnoj kulturi, ovaj zasad naš domaćin neguje već više od 10 godina. Zbog grada skoro niko u kraju se ne može pohvaliti velikim rodom ovog voća godinama unazad, ali opet od nje ne odustaju jer dozreva pre drugih kultura i nije teška i toliko zahtevna kao druge kulture.

MPS baneri II

Prošla godina u ovom kraju kaže naš domaćin bila je varljiva za sve voćne kulture i zbog proletnjeg mraza i zbog suše, s obzirom na to da dosta proizvođača ovog kraja nema mogućnosti za navodnjavanje svojih zasada.

PROČITAJTE I...  Uzgoj kruške u južnom Banatu

Grad je nešto što gotovo svake godine ne zaobilazi Smederevo ni okolna sela. Oni proizvođači koji su u mogućnosti, od početka proizvodnje osiguravaju zasade protivgradnim mrežama. Ostali, poput našeg domaćina, snalaze se takoreći u hodu. Živorad kaže da se tokom godina posebno bavio time kako oporaviti stabla voćaka kada ih grad zadesi, a ne samo računicom kao većina proizvođača. Jer to je ono što će dugoročno održati voćnjake i posle najtežih gradova.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Jako je bitno a iskustvo je pokazalo kaže Živorad da, osim u pravo vreme, voćke oštećene gradom treba orezivati i na pravi način. Na taj način se kaže ubrzava njihov oporavak.

Svoje proizvode naš domaćin osim na pijaci prodaje i nakupcima ili čuva u hladnjačama do povoljnog plasmana na tržište. Kvalitetnog udruživanja svojstvenog nekadašnjim zadrugama u ovom kraju kaže još nema. Osim nesigurnog plasmana, proizvođači ovog kraja imaju problema i sa neizvesnim cenama.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Živorad neće u skorije vreme proširivati svoje zasade pod voćem, ali će gledati da ih koliko je god moguće sačuva. Na tom putu pomaže mu i porodica, te bez obzira na sve okolnosti tržišta i vremenskih prilika, ipak je ovo tradicionalno voćarski kraj, te u voćarstvu namerava i da ostane dok god bude mogao.

PROČITAJTE I...  Savetovanje voćara u Novom Sadu

Opširnije pogledajte u prilogu.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Prethodni tekstProizvodnja paprike na otvorenom u Gospođincima
Sledeći tekstZaštita pšenice od biljnih bolesti

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime