Rusi vraćaju voće u Srbiju

0
951
Agrosaveti - Uvoz voća iz Srbije 01

Prvi kamion hladnjača sa voćem vraćen je 16. avgusta u Srbiju iz Rusije, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa u Ministarstvu poljoprivrede Srbije. Rečeno nam je i da se u fitosanitarnoj proceduri na ruskoj granici nalazi oko 30 vozila sa voćem.

Adama Maganic 1120x180

Ruska Federacija je 15. avgusta privremeno zabranila uvoz voća iz Srbije, a ovog puta na udaru su se našle breskve i kajsije, nakon što je ruska služba za fitosanitarni nadzor utvrdila da su plodovi zaraženi monilinijom.

Breskve i kajsije zaražene monilinijom

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije, Nebojša Milosavljević kaže za RSE da je to Ministarstvo u stalnom kontaktu sa kolegama iz Rusije od kojih redovno dobija informacije o situaciji sa posledicama zabrane.

MPS baneri II

„Za sada je vraćen samo jedan kamion, prema našim saznanjima, i da li će biti još vraćenih kamiona, to ne znam. U kontaktu smo sa njima još od prošle nedelje. Izvoz je išao normalno do danas, tako da stvarno ne znam koliko je kamiona otišlo, od četvrtka, petka možda trideset kamiona. Oni su sada u proceduri pregleda i uzimanja uzoraka, tačnije u redovnoj proceduri pregleda. Ja stvarno ne znam koliko je prošlo proceduru, koliko nije“, kaže Milosavljević.

PROČITAJTE I...  Loša godina za malinu: Ni visoka cena ne nadoknađuje pad prinosa

Deo izvoznog kontigenta biće uništen

Dodaje da će deo izvoznog kontingenta biti uništen, a da će one koje stignu do granice Srbije biti detaljno kontrolisane.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

„Samo je pitanje šta je sa kamionima koji su presretnuti. Rekli su nam da će deo morati da bude tamo uništen zbog procesa truljenja koji je već uzeo maha. Koliko je to broj kamiona i vozila stvarno ne znam. Imam informacije od ljudi koje su različite, ali sačekaćemo nekoliko dana da vidimo da li će i koliko kamiona biti vraćeno iz Srbije“.

Proizvođači i izvoznici u problemu

Slavoljub Mijailović, iz Selevca kod Smederevske Palanke, sedamdeset kilometara južno od Beograda, kaže za RSE, da će nova zabrana uvoza voća iz Srbije u Rusiju izazvati ozbiljne probleme domaćim proizvođačima i izvoznicima.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

„Definitivno, svi smo u problemu – od izvoznika do proizvođača. Biće problem, veliki problem. Problem je što će roba kad se vrati iz Rusije, pa će ona da spusti cenu. Jedino da se proba da se proda na Kosovu, eventualno u Bosni. Domaće tržište je jako diskutabilno“, navodi Mijailović.

PROČITAJTE I...  Prednosti uzgoja ovaca u Srbiji

U Podunavskom okrugu pod zasadima breskve je više od 5.000 hektara koje su ove godine dale rod od 65.000 tona. Deo tog roda je u hladnjačama u kojima čeka kupce.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Mijailović je jedan od većih proizvođača voća u tom okrugu sa 35 hektara savremeno opremljenih voćnjaka od čega je na 10 hektara zasad breskve. Ovogodišnji rod nije prodao izvoznicima već ga je uskladištio u sopstvenoj hladnjači.

„I jako sam zadovoljan što tu robu nisam prodao njima, da su oni izvezli pa da im se ta roba vrati, tu bi opet nastao veliki problem. Ne samo za mene. nego i za njih. I kako ja sad da tražim novac od čoveka ko je izvezao moju robu, koji je očekivao da i on napravi neki prihod i meni da pomogne ako se ta roba njemu vraća?“, pita se sagovornik RSE.

BTZ 1120x180px

Ovogodišnj izvoz voća vredan 150 miliona evra

Od početka godine Srbija je na rusko tržište plasirala 110.000 tona voća u vrednosti od 150 miliona evra. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ranije je izjavio da očekuje da će aktuelna zabrana biti brzo okončana:

PROČITAJTE I...  Imaćemo manje štete od grada - stigli novi protivgradni sistemi

„Ovo je jedna mera zdravstvene zaštite, iz jednog prostog razloga jer smo imali kišnu godinu. Ja očekujem da sa Rusijom ovu stvar rešimo, sad samo zavisi kakvi budu rezultati kompletnih tih analiza.“

Adama Forapro 1120x180

Prema informacijama iz beogradske veletržnice cena breskvi kreće se od 70 do 100 dinara po kilogramu i da za sada nije bilo kolebanja cena zbog problema sa izvozom u Rusiju.

Sličnih problema sa izvozom voća iz Srbije u Rusiju bilo je i ranije

U februaru ove godine, Rusija je zabranila uvoz krušaka zbog sumnji u istinitost njihovog porekla.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

U leto 2016. godine iz Rusije je vraćeno 20 tona nektarina u kojima je otkriven štetni insekt, a pre toga 2015. godine, dogodio se sličan incident sa jabukama.

Pokušaali smoda u Privrednoj komori Srbije saznamo koliko ovakvi incidenti štete izvozu prehrambenih proizvoda, ali do emitovanja ovog prriloga nismo uspeli da dobijemo sagovornika na tu temu.

Izvor: Agronews, Radio Slobodna Evropa

Prethodni tekstUzgoj grožđa i proizvodnja vina u Sićevu
Sledeći tekstNajbolji orači odmeriće snage u Srbobranu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime