Ratarska proizvodnja u opštini Čukarica

0
1176
Agrosaveti - Ratarska proizvodnja Cukarica 01

Mlad, uspešan i ambiciozan. Tako bismo u najkraćem mogli da opišemo našeg domaćina, Nenada Lukića iz Železnika na Čukarici. Pet hektara zemljišta, koje je nasledio od oca, Nenad je u kratkom roku povećao. Najpre na 100 hektara, a danas je ratarska proizvodnja ovog vrednog domaćin na 250 hektara zemljišta.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Lukići su poznati po proizvodnji suncokreta, pšenice i kukuruza i belog kukuruza. Uz ratarstvo, ova porodica bavi se i uzgojem povrća. Na oko 5 hektara zemljišta gaje, pre svega bundeve, lubenica, krompira i spanaća, koje uglavnom prodaju na lokalnoj pijaci.

I u povrtarskoj i u ratarskoj proizvodnji, Lukići vode računa o svim mogućim pretnjama po njihov rod. Imajući u vidu činjenicu da je prošla, izrazito sušna godina, i za njih bila prilično nepovoljna, ove je primenjena bolja agrotehnika. Ovaj 38-ogodišnji proizvođač, koji se već 20 godina bavi poljoprivredom, ima ambiciozne planove do kraja ove godine.

ExelGrow Adama 1120x180

Agrosaveti - Ratarska proizvodnja Cukarica 06

Zadruga uz bračnog druga

Da bi olakšao sebi plasman robe koju proizvede i učinio je rentabilnijom, planira da sa suprugom osnuje privatnu zadrugu. Pre svega zbog lakše nabavke repromaterijala, za koje smatra da je preskupo za današnje ratare, ali i druge proizvođače. Kako nam je rekao, uspostavio je dobru saradnju sa albanskim kooperantima i namera mu je da tu saradnju proširuje.

PROČITAJTE I...  Paori zakinuti za oko 11,41 milijardu dinara

Ne želi ovaj vredni domaćin da razmišlja ni o tome gde će, po najpovoljnijim uslovima, uspeti da skladišti svoj rod. Ne želeći ništa da prepušta nesigurnom tržištu, odlučio se da izgradi sopstvene skladišne kapacitete. Vremenom bi ga, uslužno nudio i drugim proizvođačima. Trenutno na svom imanju ima 4 modernija traktora, kombajn, prateću mehanizaciju, šestorednu, pneumatsku sejalicu za širokoredne useve. Kako kaže, da biste se ozbiljno bavili ratarstvom morate konstantno i da investirate u tu proizvodnju.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Bez mehanizacije nema napredka

Proteklih godina, mehanizaciju je kupovao sukcesivno, iz sopstvenih sredstava. Ove godine je, po prvi put, aplicirao za subvencije grada Beograda i republičke podsticaje. Oni će poljoprivrednicima biti dostupne od 1. jula. Na to se odlučio po preporuci Poljoprivredne stručne službe iz Mladenovca, čije je odabrano gazdinstvo.

Prema rečima Miloša Nikoletića, stručnog saradnika, sa Nenadom Lukićem imaju odličnu saradnju, budući da je poslušao i primenio sve njihove savete oko setvene norme, korišćenja mineralnih đubriva  i pesticida. Jedan od problema, koji je Lukić imao, kako nam objašnjava Miloš Nikoletić, a sa kojim se susreću i mnogi drugi proizvođači tog kraja, jeste navodnjavanje useva, s obzirom na to da još uvek nije rešen višedecenijski problem zatrpanih kanala za odvodnjavanje te domaćini nisu u prilici da navodnjavaju svoje parcele.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Nezadovoljni su tamošnji ratari i zbog neuređenih i nepristupačnih ratarskih puteva te moraju da se snalaze na razne načine kako bi stigli do svojih njiva. Pored manjka organskog đubriva, tzv. zgorelog stajnjaka, i loše zaoravanje im često zadaje muke i umanjuje kvalitet roda, usled čega, kako dodaje ovaj stručnjak za ratarstvo i povrtarstvo, biljke nisu u mogućnosti da maksimalno iskorišćavaju sve neophodne korisne materije.

PROČITAJTE I...  Značaj zaoravanja žetvenih ostataka

Nenad kaže da su mu stručna predavanja, koja organizuju savetodavci Poljoprivredne stručne službe u Mladenovcu, značila i da su se upravo tada javljale nove ideje za osavremenjavanje proizvodnje jer, namera mu je da u godinama koje slede, obori prošlogodišnji rekord prinosa ratarskih kultura od 7,2 tone po hektaru.

Spyrale Adama 1120x1080

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstPovoljni finansijski uslovi za nabavku kvalitetnog đubriva
Sledeći tekstDan stočara na novosadskom Poljoprivrednom sajmu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime