Dan stočara na novosadskom Poljoprivrednom sajmu

0
1875
Agrosaveti - Dan stocara na novosadskom poljoprivrednom sajmu 01

Na 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu kao što su to posetioci već navikli, četvrtak je bio dan rezervisan za stočarski dan. Obeležavaju ga edukativni skupovi, a kao šlag na torti i ove godine bio je defile najboljih na Manježu. Organizatori kažu da je ove godine predstavljeno oko 1600 grla goveda, svinja, konja, koza, ovaca i sitnih životinja. Najveću pažnju svake godine privuče najteži bik, a to je ove godine bio bik Disko iz Krnjače, težak 1600 kg. Prema rečima članova komisija i ove godine izlagači su im zadali težak zadatak, kako izabrati najbolje među njima.

Adama Maganic 1120x180

„Tendencija je porasta izlagača. Ima 445 grla ovaca i 45 grla koza. Odličan je kvalitet, kako virtemberga i Il De Franc-a tako i pramenke. Što se tiče koza, one su u standardnom kvalitetu svake godine. Nadamo se svake godine da ćemo biti sve bolji po pitanju animiranja proizvođača da dođu u što većem broju“ – ističe Baćo Zarubica sekretar Novosadskog sajma za ocenjivanje ovaca i koza.

PROČITAJTE I...  Suncokretova paša izvukla inače lošu sezonu za pčelare

A među kozama najbolje su one koje je iz Svrljiga doveo Aleksandar Mitić.

MPS baneri II

„Dobio sam pehar Novosadskog sajma za ženku alpino koze. To mi je druga nagrada. Bio sam i prošle godine i dobio isto nagradu za koze“– navodi Aleksandar Mitić.

Najbolji jarac i ove godine dolazi iz Kumana, vlasnika Rajka Varadinca.

„Prošle godine sam samo Barona izveo na Sajam. Prošle godine je bio pobednik, a i ove je. Ove godine je bila veća konkurencija. Ove godine sam izneo i pet koza drugojarki i pet ženskih jarića i jedno muško jare“ – objašnjava Rajko Varadinac.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

 

Veliku pažnju svakako su privukle i svinje, a stručni ljudi iz ove grane stočarstva kažu da pripremiti grla za sajam nije ni malo lako i da taj posao počinje već nakon završetka ove izložbe. Onima koji ove godine nisu dobili prelazne ocene, svakako im je sugerisano na grešeke i manjkavosti, te će biti bolje spremni za naredne sajmove.

„Što se tiče kvaliteta životinja tu je bez premca kvalitet na zavidnom nivou. Postoje neke manjkavosti za proizvođače koji su prvi put izlagali, naravmo oni će do sledeće godine naučiti šta sve treba da ispune da bi grla dobila prelaznu ocenu. Cilj komisije je popularizacija ove grane stočarstva u Vojvodini i Srbiji. Obzirom da je svnjarstvo u ekspanziji i da je cena tovljenika u zadnjih nekoliko meseci na nivou da farmeri imaju neku zaradu, a ne da moraju da čekaju subvencije, ja očekujem da sledeće godine bude još veći broj proizvođača“ – ističe Ivan Radović predsednik komisije za ocenjivanje svinja.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Na ovakvim manifestacijama proizvođači imaju priliku da svoja kvalitetna grla ne samo pokažu i dobiju priznanje u vidu pehara, već i da se pozicioniraju kao prodavci priplodnog materijala i ostvare dobre kontakte za dalju saradnju.

PROČITAJTE I...  Uzgoj svinja u Bačkoj Topli

„Ovo mi je drugi put. Prvi put sam dobio zlatnu medaljau, a sada sam dobio pehar. Znači mi jer je to dokaza da se mukotrpni rad isplati. Posle ovog sajma već treba da se pripremamo za narednu godinu“ – objašnjava Nenad Radin dobitnik pehara Novosadskog sajma za nazimice.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Zahvaljujući pomoći resornog ministarstva broj grla je već nekoliko godina znatno veći, što je značajan doprinos činjenici da su štale Novosadskog sajma bile pune i da su posetioci i te kako imali šta da vide.

Opširnije pogledati u prilogu.

Adama Forapro 1120x180

Prethodni tekstRatarska proizvodnja u opštini Čukarica
Sledeći tekstSlobodan sistem držanja krava za kvalitetnije mleko

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime