Ratarska proizvodnja u Trnjanima

0
106

Ni u najtežim vremenima, proizvođači hrane u Srbiji, pre svih ratari, nisu dozvoljavali da njiva bude devastirana, zaparložena, nezaorana, jer su paori odvajkada bili emotivno vezani za grumen zemlje, koji im je obezbeđivao egzistenciju. Više generacija porodice Aranđelović iz sela Trnjane, othranjeno je i odškolovano, zahvaljujući upravo žitnim poljima – priča nam Radovanče, Rade Aranđelović, 65-ogodišnji ratar, iz sela Trnjane. Nažalost, u Trnjanu, nadomak Požarevca, poslednjih godina, sve se ređe čuje brujanje traktora, selo je spalo na nejaka pleća nekolicine vremešnijih meštana. Površinu od 500 hektara obrađuje četiri proizvođača, što po njegovom mišljenju, nije dobro, jer je to jasan pokazatelj odumiranja sela u okolini Požarevca.

Adama Maganic 1120x180

Selo spalo na nejaka pleća starijih meštana

I Radetova porodična kuća je ostala gotovo prazna, od osmoro članova, ostali su samo njegova supruga i on, a sa unucima se sve ređe viđaju, tuga i bol su ga ophrvali i tokom snimanja reportaže. Sin i ćerka su sa porodicama potražili uhlebljenje u Austriji, jer u Srbiji nisu mogli da nađu sigurne poslove, raduje ga što su se odlično snašli u tuđini, ali ga boli srce što će unuke viđati samo preko displeja telefona.

PROČITAJTE I...  Rekordan rod i prinosi žita u celoj Srbiji

Iako emotivno, a sve više i fizički izmučen, Radovanče još uvek ima elana da obrađuje četrdesetak hektara, jer ga, kako nam je rekao, rad održava u životu. I ove sezone vodiće brigu o posejanoj pšenici, suncokretu, kukuruzu, uljanoj repici, a činiće to dok bude imao i poslednji atom snage, iz dužnog poštovanja prema precima, koji su bili uzorni poljoprivrednici.

MPS baneri II

Tište ga sve nedaće koje pritiskaju ratare Braničevskog okruga, ali i drugih krajeva, i ohrabruje ih da se izbore za bolje uslove. Ne veruje nadležnima koji su učestvovali u brojnim sastancima sa predstavnicima poljoprivrednih Udruženja, jer su ih više puta do sada „preveli žedne preko vode“. Svestan je i da se nagomilani problemi ne mogu rešiti preko noći, i više nije siguran ni u to da blokade saobraćajnica mehanizacijom, ili drugi vidovi protesta, mogu da reše ovu kompleksnu situaciju. Brojna sastančenja, višesatni pregovori, a nijedno rešenje ili neki pozitivan signal, razočarano je zaključio Rade.

e-Agrar ušteda vremena i živaca

Smatra da je potez Ministarstva poljoprivrede, oko uvođenja novog informacionog sistema e-Agrar pomalo ishitren, i da je poljoprivrednike trebalo pripremati za tu novinu nekoliko meseci. Kao glavnu prednost tog sistema navodi činjenicu da je rasterećen u pogledu odlazaka u Trezor, višesatna čekanja su im skraćivala vreme koje su mogli da iskoriste za završavanje poslova. Nada se da će ministarka ispuniti obećanje da će sada i subvencije biti brže isplaćivane.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Subvencije za proizvođače pšenice je preniska, smatra Rade, i začuđen je odlukom države da sa 35 hiljada dinara subvencioniše proizvodnju šećerne repe. On smatra da bi pšenica, od kojeg se pravi hleb, trebala da bude strateški proizvod, a samim tim da su i subvencije veće, a ne da se podstiče uzgoj kulture koja ne uspeva u svim krajevima. Kako nam je rekao, u tom kraju je nekada postojala šećerana, ali se ratari nisu opredeljivali za njen uzgoj, budući da zemljište ne pogoduje tom slatkom korenu, zbog brzog isušivanja. Tri sušne godine zaredom, reflektovale su se na prinose tamošnjih ratara, četvrtu bi, kaže Rade, teško podneli, a niske otkupne cene, mnoge će, kaže i odvratiti od tog posla.

PROČITAJTE I...  Čista njiva bez korova: Aktuelna primena totalnih herbicida na strništima

Fudbalski turnir na travi održava selo u životu

Bogata je radna biografija ovog 65-ogodišnjeg domaćina, kako nam je rekao, bavio se i uzgojem svinja, živinarstvom, davao je svoj maksimum kako bi svojim naslednicima obezbedio bolju budućnost. Država mu je silnim nametima i sve rigoroznijim uslovima, osujetila svaku poslovnu ambiciju, a jedino što teška svakodnevica nije uspela da mu oboji pesimizmom, jeste ljubav prema igranju fudbala, i zato je i u danu snimanja ove reportaže, sa ponosom obukao majicu sa natpisom „Turnir na travi Trnjane“, kako bi promovisao to međuseosko takmičenje meštana, koje, makar i samo jednom godišnje, unosi graju i žamor, u opustela sela.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Opširnije pogledajte u video prilogu na početku teksta.

Sagovornik: Radovanče, Rade Aranđelović, poljoprivrednik iz Trnjana

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstNega HIBISKUSA u SAKSIJI – Saveti za početnike
Sledeći tekstOporavite povrće nakon iznenadnog zahlađenja i kiše na prirodan način

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime