Nega HIBISKUSA u SAKSIJI – Saveti za početnike

0
543
hibiskus
Foto: Pixabay

Uzgojem hibiskusa možete na jednostavan način dodati tropski duh svom vrtu ili životnom prostoru. Ako se pravilno starate o ovoj biljci, bićete nagrađeni divnim cvetovima dugo godina. Pogledajmo osnovne savete kako se treba brinuti za hibiskus.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Hibiskus ili japanska ruža je rod od oko 200 vrsta biljaka iz porodice slezova. Iako se u celom svetu gaji kao ukrasna biljka zbog svog raskošnog cveća, treba znati da u rod hibiskusa spadaju i zeljaste i drvenasta biljke (žbunovi i nisko drveće). Doba cvetanja zavisi od mesta na kojem raste. Uglavnom je to od kasnog proleća do rane jeseni.

Uzgoj hibiskusa u saksiji

Mnogi ljudi se odlučuju da ovu biljku gaje u saksiji. To im omogućava da je premeste na idelanu lokaciju, zavisno od godišnjeg doba. Važno je znati da je potrebno obezbediti najmanje šest sati sunčeve svetlosti, ako želite da vidite te divne cvetove. Iako su topli i vlažni uslovi idealni, kada je prevruće treba obezbediti popodnevni hlad. Sve ovo je mnogo lakše kada je biljka u saksiji.

Adama Sultan 1120x180

Hibiskus preferira (kao i većina biljaka) udobnost, te mu treba obezbediti dovoljno veliku saksiju. To znači da, kada se odlučite za presađivanje, date korenu biljke malo više prostora. Uvek vodite računa da ima odličnu drenažu.

PROČITAJTE I...  Kompletan VODIČ ZA UZGOJ PETUNIJA: Setva, održavanje, zaštita

Temperatura

Hibiskus najbolje cveta na temperaturama između 16-25 C i ne može da toleriše temperature ispod 0 C. Ako se gaji kao kućna biljka, najbolje je da se ne izlaže temperaturi ispod 10 C i iznad 27 C. Ako se drži na idealnoj temperaturi od oko 20 stepeni Celzijusovih, biljka će da cveta neprekidno tokom godine.

pylon galenika jan 023

Tokom leta biljku treba izneti napolje kada prođe opasnost od prolećnih mrazeva. U kasnu jesen, kada počne da es približava period mraza, vreme je da se biljka unese u zatvoren prostor.

Zalivanje

Kada je biljka u fazi cvetanja, potrebne su joj veće količine vode. Potrebno je svakodnevno zalivanje tokom leta, kada su jake vrućine. Kada je vreme hladnije, biljci treba dosta manje vode. Važno je znati da je previše vode može ubiti. Zato se zimi zaliva samo kada je zemlja suva na dodir.

KWS banner 728x90

Đubrenje (prihrana)

Rastućoj biljci hibiskusa potrebno je dosta hranljivih materija da bi rasla i dobro cvetala. U leto je potrebno koristiti đubrivo sa visokim udelom kalijuma. Možete koristiti razređeno tečno đubrivo jednom nedeljeno, đubrivo sa sporim oslobađanjem jednom mesečno ili možete da dodate kompost sa visokim sadržajem kalijuma u tlo. Zimi nije potrebno đubrenje (prihrana).

PROČITAJTE I...  VUČIKA: Cvet koji BESPLATNO povećava plodnost zemlje u bašti

Izvor: Gardening know how

Prethodni tekstZaštita zimske salate od truleži u plastenicima bez grejanja
Sledeći tekstOtkrivena vinova loza stara 15 vekova u blizini velike srpske svetinje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime