Oporavite povrće nakon iznenadnog zahlađenja i kiše na prirodan način

0
2859
paradajz kisa
Foto: Pixabay

Nakon kiše i iznenadnog zahlađenja povrću je potrebna prihrana. Koju prirodnu prihranu možete koristiti, kao i zašto je to važno možete saznati u narednim redovima.

Web baner Lamardor Vertigo 1120x180 V01

Nagle temperaturne oscilacije izazivaju stres kod biljaka, opadanje cvetova i ploda, te usporavanje zrenja, što iziskuje od njih da troše više energije. Biljke pod stresom slabije usvajaju hranu, a pored toga, kiša ispira hranljive materije iz zemlje, pa se biljke slabije hrane i podložnije su napadima patogena.

Ukoliko nakon zahlađenja i kiše slede dani sa povišenim temperaturama stvaraju se uslovi za razvoj mnogih bolesti, posebno plamenjače paradajza, krastavca, tikvice, paprike i patlidžana.

Sultan 1120x180

Zato je prihrana povrća nakon kiše jako važna. Na ovaj način biljke će da ojačaju, a mi ćemo im pomoći da iznesu zdrave plodove.

Prihrana može da se uradi standardno zalivanjem zemlje ili folijarno, preko lista.

LG 1120x185px

Mogu da se koriste kopriva, gavez, glistenjak ili peletirano organsko đubrivo. Povrće može da se nahrani i mlekom, o tome smo pisali u članku Čime zaštiti paradajz od plamenjače.

PROČITAJTE I...  Plastenička proizvodnja povrća u Boždarevcu

Ipak, da se podsetimo: koristi se obično, nekuvano mleko, a 10 litara rastvora se pravi od 1 litra mleka i 9 litara vode. Sa tim se prska cela biljka.

Neoram 1120x1080

Neki povrtari u ovaj rastvor dodaju i kašiku sode-bikarbone, kao i malo jestivog ulja kako bi se rastvor bolje „zalepio“ za listove.

Dodatni saveti

Posle kiše obavezno pogledajte da nema ogoljenih gornjih delova korena koji mogu biti otkriveni zbog erozije tla. Dovoljno je da ih pokrijete zemljom ili kompostom, pre nego što se osuše.

Timac AGRO Tečna đubriva

Takođe, nakon kiše, gotovo kao po pravilu, pojavljuju se puževi. I njih možete odvratiti od svog povrća na prirodan način, a to možete pročitati u članku Nakon kiše – puževi! Kako ih se rešiti bez hemije.

Prethodni tekstApicentar u Svilošu – Udisanje vazduha iz košnica
Sledeći tekstOtkupna cena prasadi u padu u Sremskom regionu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime