Sumnje ratara: Da li su zalihe pšenice izmišljene da bi se ovogodišnji rod otkupio budzašto?

0
191

Obilne padavine u maju i junu, negativno su se odrazile na većinu ratarskih kultura, u  pojedinim delovima zemlje njive su bile natopljene vodom, pšenica je polegla, zrna su bila puna vlage, te su pojedini ratari, koji nisu mogli da spasu rod, prevremeno proglasili kraj sezone. To, na svu sreću, nije bio slučaj i sa banatskim paorima, budući da u tom delu Vojvodine, ove godine kiše nisu bile česte, ni obilne. Kako nam je, pred samu žetvu stočnog ječma i uljane repice, rekao Slobodan Krišan, ratar iz Mokrina, ova godina bi trebalo da bude obećavajuća, kada je reč o prinosima ratarskih kultura. Iako u tom delu Banata nije bilo ni padavina, ni olujnog nevremena, velika vlažnost zemljišta je prolongirala žetvu najvažnije žitarice, pšenice, a pogledi su im konstantno bili upereni u nebo, jer je u slučaju pojave bolesti kultura najvažnija brza reakcija ratara.

Adama Maganic 1120x180

Suša „skidala“ rod sa oranica pre kombajna

Reagovali su na vreme, i kada je reč o sprečavanju potencijalnog širenja tzv. žute rđe, koja se nakon dužeg niza godina, ponovo pojavila na vojvođanskim žitnim poljima. U njihovom ataru, se, kako ističe Slobodan, srećom, niko od poljoprivrednika nije suočio sa tim gljivičnim oboljenjem ratarskih kultura, koje uništava list pšenice.

PROČITAJTE I...  Koliko će koštati setva: Cene imputa zidaju se u nebesa

Ne raduju se banatski ratari ni ekstremno toplim letnjim danima, poput prošlogodišnjih, jer je suša bila brža od njihovih kombajna. Klimatske neprilike neizbežno će dovesti do promene setvene strukture, smatra Krišan. Na parceli sa pšenicom, na kojoj smo snimali reportažu sa njim, prošle godine se nalazio kukuruz, čiji prinosi su mu zbog ekstremno visokih temperatura bili umanjeni, te je odlučio da tu kulturu redukuje na svojim parcelama, zbog loše trpeljivosti na sušne dane.

Paradajz 1120x180

Površine koje se trenutno navodnjavaju u Srbiji su simbolične, a takav je i broj onih poljoprivrednika koji su u finansijskoj mogućnosti da investiraju u zalivne sisteme. A to će, po svemu sudeći, biti neminovnost, te bi država trebala da stvori uslove za navodnjavanje što većih površina, ističe ovaj ratar iz Mokrina.

Sumnje u zalihe pšenice i „plavi dizel“

Osvrnuvši se na majske proteste poljoprivrednika, u kojima mokrinski paori nisu učestvovali, ali su svojim kolegama pružali maksimalnu podršku, Slobodan je izrazio nezadovoljstvo pojedinim merama, budući da se većina ratara još nije oporavila ni od prošlogodišnjih gubitaka, izazvanih zabranom izvoza žitarica.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Unazad dve godine bilo je manje posejane pšenice, a i rod je bio lošiji, pa se Slobodan zapitao da li zaista imamo toliko pšenice na lageru. Ovaj banatski ratar smatra da je priča o ogromnim zalihama žitarima u silosima, samo deo kampanje, kako bi se ovogodišnji rod otkupio za budzašto od poljoprivrednika, a konačna otkupna cena pšenice se još uvek ne zna.

PROČITAJTE I...  Država dužna da isplati 33 miliona dinara povrtarima

Slobodan je izrazio sumnju i u obećano uvođenje tzv. plavog dizela, odnosno olakšica prilikom plaćanja goriva za poljoprivredne radove, budući da se na tu meru čeka već desetak godina.

Krompir 1120x180

Poljoprivreda kao način života od rane mladosti

Ovaj 41-ogodišnji mokrinski domaćin, koji obrađuje 100 hektara, i proizvodi pšenicu, ječam, suncokret i kukuruz, kaže da bi voleo kada bi se situacija u domaćem agraru promenila iz korena, jer je poljoprivreda njegov način života od rane mladosti, i sebe ne bi mogao da zamisli „zarobljenog“ u nekoj fabrici, iako je završio Višu Tehničku školu, smer mašinstvo.

U studentskim danima bavio se i rukometom, a sportski, takmičarski duh zadržao je u sebi do danas, samo što se sada, kako dodaje uz osmeh, takmiči u nadmašivanju sopstvenih rezultata.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Sagovornik: Slobodan Krišan, ratar iz Mokrina

Adama Forapro 1120x180
Prethodni tekstUbijeno 19.567 svinja, resorna ministarka ističe da nećemo ostati bez svinjskog mesa
Sledeći tekstOterajte muve iz kuće na ekonomičan i pristupačan način

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime