Ubijeno 19.567 svinja, resorna ministarka ističe da nećemo ostati bez svinjskog mesa

0
109
Agrosaveti---otkup-svinja---01

Direktor Uprave za veterinu Miloš Petrović izjavio je da je zbog afričke kuge svinja u Srbiji do sada eutanazijom usmrćeno 19.567 svinja u 1.218 domaćinstava u 32 opštine. Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković istakla je da nema bojazni da će Srbija ostati bez svinjskog mesa zbog ove bolesti.

Spyrale Adama 1120x1080

Na sednici Odbora za poljoprivredu u Skupštini Srbije, na kojoj se raspravljalo o širenju afričke kuge svinja, a koja je održana pre par dana, pomoćnik ministra trgovine Žarko Malinović rekao je da je na domaćem tržištu 95 odsto domaće sveže meso, a da se od januara cena mesa ne kontroliše da se ne bi ugrozila domaća proizvodnja, preneo je Danas.

Ministarka Jelene Tanasković je potvrdila da je u Srbiji do sada eutanazirano 19.740 svinja zaraženih afričkom kugom. Kao problem je istakla pokušaje farmera da noću transportuju životinje, alternativim putevima, te se na ovaj način širi zaraza.

Afrička kuga svinja je registrovana i na teritoriji Čačka 4. maja. Juče je osvanula vest da su  pojavili novi slučajevi afričke kuge svinja na ovom području, a najviše na prostoru Mrčajevaca i Bečnja, zbog čega je na teritoriji čitavog grada proglašena epidemija. Kako je ministarka navela, prošle nedelje je zaustavljen kamion na teritoriji Čačka sa 20 prasića, koji idu iz zaražene sredine, bez ijednog papira.

PROČITAJTE I...  Farma ovaca i svinja u selu Vašica

“Taj vozač je sankcionisan, mi smo uključili vojsku, policiju, tužilaštvo i svi smo zajedno u Operativnom štabu, koji od početka funkcioniše i donosi mere. Veterinari i inspekcija su na terenu 24 sata i tako je već tri meseca unazad. Zaraza je krenula da se širi bukvalno u samo dve nedelje, onog trenutka kada su farmeri počeli da transportuju životinje, a do tada smo zaista držali sve pod kontrolom. I nema razloga da to rade”, poručila je Tanaskovićeva, a prenosi Agronews.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Pred stočarima je teška borba da se održi proizvodnja svinja i svinjskog mesa. Ministarka Tanasković je ponovila da se za svaki kilogram životinje koja je eutanazirana dobija naplata od države po tržišnoj ceni na dan eutanazije.

Ona je, takođe, ukazala na to da inspekcije intezivno kontrolišu promet svinjskog mesa na teritoriji cele Srbije i izjavila da nema bojazni da ćemo ostati bez svinjskog mesa zbog afričke kuge svinja.

Vlasnik mesne industrije Zoran Matijević za Nova.rs kaže da je afrička kuga „mač nad glavom“ proizvođača mesa, ali da se nada da neće biti promene u cenama.

PROČITAJTE I...  Afrička kuga svinja u Valjevskim i Mioničkim selima

„Ako poprimi oblike kao što je počela, to može da potpuno ugasi svinjarsku proizvodnju kod nas ovde u Srbiji. Jako je puno žarišta, preko 240 registrovanih. To je pogubno za proizvodonju koja je takva kakva je. Zbog cene žitarica, očekivalo se da cene mesa idu na dole, ali zbog afričke kuge i svega možda ode na gore. Ako poprimi šire oblike, država može da reaguje i dozvoli uvoz svežeg mesa, koje je povoljnije. Za potrošače mislim da se cena ipak neće menjati“, kaže Matijević, prenosi Ozonpress.

Prethodni tekstSrpski malinari: Na granici smo bankrota, a nadležni guraju problem „pod tepih“
Sledeći tekstSumnje ratara: Da li su zalihe pšenice izmišljene da bi se ovogodišnji rod otkupio budzašto?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime