Savremena proizvodnja jabuka u Novom Slankamenu

0
2105
Agrosaveti - Savremena proizvodnja jabuka Novi Slankamen 08

Kada ste u jednoj pojoprivrednoj proizvodnji gotovo od rođenja i rešite da joj posvetite život, teško da ima mesta neuspehu, kaže Ivan Tomić voćar iz Novog Slankamena. Zasadi jabuka u kojima nas je naš domaćin ugostio, danas izgledaju savršeno i u skladu sa poslednjim standardima ove voćarske proizvodnje. Ali kako se priseća Ivan, na ovom zemljištu se pre mnogo godina počelo sa nečim drugim, a drugačiji je i edukativni put našeg domaćina bio.

Adama Sultan 1120x180

Svojevremeno su Tomići počeli sa po kojim jutrom zasada breskvi i jabuka, a danas je reč o oko 30 hektara voćnjaka istih kultura. Savremena proizvodnja i isto tako birani sortiment.

Agro saveti - Savremena proizvodnja jabuka Novi Slankamen 07

I naš domaćin prati trenutne tendencije ovog kraja po kojima proizvođači smanjuju površine pod breskvom i nektarinom, pa je i sam prošle godine povadio oko dva hektara breskve. Kako kaže, ova kultura postala je veoma neisplativa u odnosu na prethodne godine. To međutim nije slučaj i sa jabukama, čije zasade naš proizvođač postepeno proširuje već godinama, ali ne i previše kaže, jer će dok god se ovim bavi, težiti isključivo kvalitetu, a ne kvantitetu. Ivan je član dve zadruge i to od njihovog osnivanja dosta godina unazad. Kaže da ga je to dosta učinilo vidljivijim na tržištu, a kako se poslednjih godina jabuke intenzivno izvoze na rusko tržište, to je pomoglo i unapređenju kvaliteta proizvodnje.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Relativno blaga zima sa kratkim snegom i mrazom, prijala je voću ovog proizvođača. Tokom godina iskustva, mnoge stvari je naučio na prvenstveno svojim greškama i kaže malo šta ga danas može iznenaditi. Budno se prate sadašnje temperature i najave novih, te u skladu sa tim i preduzimaju potrebni radovi u svakom voćnjaku.

PROČITAJTE I...  Budućnost u voćarstvu: LETEĆI ROBOTI u berbi voća (video)

Kada vreme ide na ruku proizvođačima, uglavnom ne ide papir. Ono što trenutno brine našeg proizvođača tiče se plasmana proizvoda, odnosno nove mere ministarstva za koje se još ne zna sa sigurnošću kako će prema kome biti realizovane, a trebalo bi da spreče takozvani reeksport proizvoda.

BioPlug 728x90px

Nova godina i nova poljoprivredna sezona još u zaletu tako da, i po pitanju vremenskih prilika i u pogledu zakonskih regulativa, zaista proizvođačima ostaje sada samo da se prepuste vremenu i aktuelnim radovima. Ivan Tomić to i čini i kako kaže, ne žuri nigde. Ono što ima voli i kvalitetno je izgradio, a ono što pristiže, dobrodošlo je.

Opširnije pogledajte u prilogu.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Prethodni tekstUzgoj svinja u selu Slepčević
Sledeći tekstRezervat prirode Zasavica

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime