Uzgoj svinja u selu Slepčević

0
873
Agrosaveti - Uzgoj svinja Slepčević 04

Na putu očuvanja porodičnih gazdinstava, a u nedostatku radne snage, proizvođači i mladi i stari širom Srbije, prilagođavaju svoju proizvodnju stanju kako znaju i umeju. Nije neuobičajeno da se sa jedne prebacuju na drugu proizvodnju, da smanje postojeću ili se okrenu nekoj potpunoj drugoj, isplativijoj. U Šabačkoj opštini i pored svih novih podsticajnih mera grada i države, nažalost mladi se ne zadržavaju u svojim selima. Proizvođači poput našeg današnjeg, Radovana Ivanića iz sela Slepčević stoga biraju da zadrže ono što mogu postići.  Ali ne odustaju još uvek.

Spyrale Adama 1120x1080

Na oko sedam hektara svoje i još tri hektara državne zemlje, Radovan i danas seje pšenicu, ječam, soju i lucerku, isključivo za potrebe ishrane stoke. Iako su se ranije bavili govedarstvom u mnogo većem obimu, tov svinja pokazao se kao isplativ i izvodljiv za održati, te naš domaćin sa suprugom baš to i čini. Dok je od krupne stoke ostalo je svega nekoliko goveda.

Agro saveti - Uzgoj svinja Slepčević 03

Rasa jorkšir za koju se Radovan svojevremeno opredelio je kaže u pogledu plodnosti, vremena stasavanja za priplod, iskorišćavanja hrane, brzine porasta i tovljenja, kao i u pogledu kvaliteta mesa, po njegovom i stručnom mišljenju i danas najbolja rasa svinja za uzgoj, kod nas ali i u svetu. Nije zahtevna, te se lako da proizvesti ono što joj je neophodno. Ali zna brzo i da vrati.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja mleka u Srbiji pala za više od 20 posto

Prošla godina je ostavila posledice i na njivama našeg domaćina te ove godine planira da na polju zadržavanja kvaliteta ishrane svojih svinja kojem godinama teži, proširi površine pod osnovnim ratarskim kulturama. Kada su cene svinja međutim u pitanju, situacija je obrnuta. Prošla godina je bila dobra kaže Radovan, ali zato ova ne obećava.

Ipak, broj svinja prošle godine naš domaćin uspeo je da uveća putem gradskih podsticaja i to se za sada pokazalo kao dobar potez.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Kada je plasman proizvoda u pitanju, Radovan godinama već predaje meso lokalnim klanicama, a 40 do 45 litara mleka koje daju krave, Šabačkoj mlekari. Isplate premija za mleko kasne, a cene mesa variraju nepredvidivo i to je negde i problematika na koju, pridružujući se većini proizvođača u Srbiji, i naš domaćin skreće pažnju.

Ivanići sebe ne smatraju velikim proizvođačima i poljoprivredom se bave onoliko koliko mogu. I pored postojeće problematike kažu da bi voleli više ali im zdravlje kao i potpuni nedostatak radne snage ne dozvoljavaju. Stoga će se i u narednom periodu truditi da koliko god i dokle god mogu, sačuvaju ovu porodičnu proizvodnju.

PROČITAJTE I...  Farma svinja u Čantaviru

Detaljnije pogledajte u prilogu.

Prethodni tekstAktivnosti PSSS Mladenovac
Sledeći tekstSavremena proizvodnja jabuka u Novom Slankamenu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime