Rezervat prirode Zasavica

0
2673
Agrosaveti - Rezervat prirode Zasavica 10

Kroz našu emisiju navikli ste vodimo vas, iz nedelje u nedelju, kroz atare i domaćinstva malih i velikih proizvođača ali uglavnom aktuelnih proizvodnji i sve u nameri da vam primeri koje izdvajamo, uvek koriste. Nadamo se da vam saveti i praksa naših domaćina pomažu u unapređenju proizvodnje kako mlečnog govedarstva tako i kozarstva i ovčarstva, te svinjarstva kao i drugih poljoprivrednih oblasti.

Spyrale Adama 1120x1080

Ovoga puta osvrnuli smo se na nešto sasvim drugačije – za vas smo posetili Specijalni rezervat prirode Zasavicu na kojoj se neguju i obnavljaju stare rase goveda. To je bio cilj ove već sada institucije, pre 20 godina kada je osnovana, a to se i danas veoma uspešno realizuje.

Na svega 20-tak kilometara od Sremske Mitrovice, osim u jedinstvenoj prirodi, možete uživati i u specifičnim proizvodima od mangulice kao i veoma retkog, magarećeg mleka. Sa upravnikom rezervata Slobodanom Simićem vratili smo se dve decenije unazad, na početke, kada je stare rase životinja, koje gaje i od kojih privređuju danas, trebalo takoreći obnoviti.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Agro saveti - Rezervat prirode Zasavica 07

„Mangulica je bila osnovni srbijanski proizvod vek i po. Nestala je potpuno posle ’70-tih godina i profesor Gajić je 2003. godine u tipu našao 2 svinje mangulice u hrvatskom delu Srema i 2 mangulice je našao u selu Buđanovci i doneo kod nas. Mi smo sa te 4 svinje uspeli da oporavimo jednu rasu.“ – saznajemo od Simića.

PROČITAJTE I...  Dva miliona za očuvanje genetičkih resursa

„Mangulica je ovde stigla i brzo se oporavila zahvaljujući odličnim uslovim, prvenstveno ovom pašnjaku koji je bogom dan i koji je 300 hektara u komadu, neuzoran kakav je bio i 100 godina pre. Tradicija sela je da se tu izvodi stoka, tu je nekada vrvelo od stoke. Zatim smo došli do sledeće ideje, što je možda i naša najoriginalnija ideja, a to je prva farma muznih magarica u istoriji u jugoistočnoj Evropi.“ – ističe Simić.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Agro saveti - Rezervat prirode Zasavica 02

Iako je zaista reč o jedinstvenoj oazi prirode sa savršenim i do pre 20 godina potpuno neiskorišćenim geografskim položajem, danas je ovde zapravo reč i o isto toliko ozbiljnoj i unikatnoj  stočarskoj proizvodnji. Svih 365 dana u godini na Zasavici se gaji oko 1000 grla stoke.

Nosioci proizvodnje na Zasavici danas su svakako mangulica i proizvodi od magarećeg mleka. Mangulica, ili sremska crna lasa, nekada je bila najpopularnija rasa svinja u Vojvodini, Sremu i Mađarskoj, otporna na zarazne bolesti i na oštre zime. Shodno tome, danas, ponovo osvežena i obnovljena, neprocenjiva je u toj proizvodnji i nadaleko poznata.

PROČITAJTE I...  Uzgoj alpino koza na Staroj planini

Ono što je međutim odjeknulo svetom, a što su u rezervatu pretočili u retku stočarsku proizvodnju, jeste i uzgoj muznih magarica. Svega nekoliko farmi trenutno postoji u svetu ali proizvodi koji se dobijaju od njih više u nego dragoceni i skupoceni.

U narednom periodu očekuje se i konačno donošenje pravilnika o magarećem mleku koji će omogućiti i izvoz svih ovih proizvoda. Nažalost, kaže Simić, ovakve proizvodnje, koje su nekada predstavljale našu zemlju po svetu, veoma je malo danas, ali ne zato što ne možemo već isključivo zato što ne koristimo sve što imamo. Tako je upravo Zasavica nakon osnivanja pokrenula lokalno stanovništvo na mnoge poljoprivredne delatnosti koje su bile neiskorišćene, a potom i uposlila te ljude u zajedničkoj proizvodnji. Upravo to sve moguće je realizvoati i na još mnogo mesta širom ove naše, još uvek prirodnim bogatstvom, bogate zemlje.

PROČITAJTE I...  Upalilo se crveno svetlo za stočarstvo - Rasprodaje se i rasplodno stado

Opširnije pogledajte u prilogu.

Prethodni tekstSavremena proizvodnja jabuka u Novom Slankamenu
Sledeći tekstU toku prijave za Dan dobavljača

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime