Iako su vinogradarstvo i vinarstvo u Čurugu, do šezdesetih godina prošlog veka imali dugu tradiciju, u tom vojvođanskom selu danas je registrovana samo jedna vinarija, čiji vlasnik, Gavra Botić, uspešno odoleva svim izazovima koji prate tu proizvodnju. Kako nam je rekao prilikom obilaska njegovih vinskih podruma, ljubav prema vinovoj lozi mu se rodila još u detinjstvu, u dedinom vinogradu. Dugo se Gavra u svom radnom veku profesionalno bavio trgovinom, a samo usput, isključivo za potrebe domaćinstva i druženja sa svojim prijateljima, gajio vinovu lozu i pravio vino. Gen vinara, nasleđen od pradede Dimitrija, aktivirao se početkom 90-tih godina, kada je zasadio jedan hektar crnih i belih sorti, i od tada, kako nam se pohvalio, je imao samo pune grozdove i dobre berbe.
Tokom godina bilo je i uspona i padova u proizvodnji, koje je uspeo da prebrodi, ali, uprkos berićetnim godinama, zbog deficita berača, bio je prinuđen da raskrči vinograd.Taj problem, sa kojim se susreću i drugi domaćini u Srbiji, nije sprečio ovog čuruškog vinara, da nastavi da proizvodi vrhunska vina. Grožđe kupuje od drugih proizvođača, ali vinima daje svoj lični pečat.
Bez mukei nesanice, nema kvalitetnog vina
Godišnje se u vinariji „Botić“ proizvede oko 10 hiljada litara tog božanskog pića. „Gavroš“, „Rosita“ i „Margarita“ su njegovi glavni aduti, koji su se sa domaćih i međunarodnih vinskih takmičenja vraćali sa srebrnim medaljama.
Da bi jedno vino zadovoljilo čula i najvećih poznavalaca, neophodno je da ispuni nekoliko važnih parametara, ističe naš sagovornik. Najvažnija je boja, po kojoj se može prepoznati da li je reč o mladom ili starom vinu, zatim „suze“ od vina, odnosno obrisi koji se slivaju niz čašu, što su deblji ti obrisi, vino je punije i kvalitetnije, napominje ovaj poznavalac vina.
Druga stvar je miris, kada ga pomirišete, treba da osetite voćni, cvetni ili začinski miris. Treći važni parametar je sam ukus vina, koji treba da bude u saglasju sa bojom i mirisom. Gavra kaže da je formula dobrog vina u odabiru sorte, podruma u kome vino odležava, ali i umeću i predanosti vinara.
Rad, trud i strpljenje su odlike koje krase uspešne vinogradare i vinare, kaže Gavra, citirajući uzrečicu „Muka vinogradara tokom godine, i nesanica vinara“.
Konstantnom edukacijom do bolje budućnosti
Budući da je potisko područje bogomdano za gajenje vinove loze, Gavra smatra da vreme malih porodičnih vinarija, poput njegove, tek dolazi, uprkos ekspanziji velikih vinarija. Gavra smatra da se vrhunski kvalitet teže postiže kada se proizvode industrijske količine, desetine hiljada litara, i to bi vlasnici malih vinarija trebali da iskoriste kao šansu u narednom periodu.
Vlasnik ove poznate čuruške vinarije, koja snabdeva neke od najpoznatijih novosadskih restorana, poručuje da je za bolju budućnost vinogradarstva bitno organizovati edukacije na tu temu. Osim toga, treba motivisati mlade da se više posvete starim poslovima i zanatima, a da bi se oni uključili potrebno je više tehnologa koji će ostati u Srbiji i na mlađe generacije preneti ljubav prema vinu.
Opširnije pogledajte u video prilogu gore.
Sagovornik: Gavra Botić, vinarija Botić