Voćarska proizvodnja u Brestoviku

0
1702
Agrosaveti - Voćarska proizvodnja u Brestoviku 01

Berba voća je u punom jeku. Voćari u Grockoj kažu da otkupne cene nisu loše, ali kao i prethodnih godina, sve bi bilo za nijansu lakše da su troškovi proizvodnje manji, da postoji sistem za navodnjavanje i zadruga koja bi im obezbedila i siguran plasman.

Adama Maganic 1120x180

Agrosaveti - Voćarska proizvodnja u Brestoviku 05

Nekoliko hiljada registrovanih poljoprivrednika, mahom voćara, bere plodove sa sedam i po hiljada hektara gročanskog zemljišta. Živoslav Karaklajić jedan je od voćarskih prvaka u proizvodnji iz ovog kraja i u svom selu Brestovik i ove sezone ima pune ruke posla. Poljoprivrednom proizvodnjom se bavi oduvek, ali voćarske kulture za koje se opredelio, bile su uslovljene krajem i okolnostima u kojima živi.

Grocka – „srpska Kalifornija“

U ovom kraju Srbije, voće prvo sazreva i to danima ranije nego što je to slučaj sa ostatkom voćarski krajeva u zemlji.  Zato i danas ovaj kraj nosi epitet „srpske Kalifornije“.

MPS baneri II

Agrosaveti - Voćarska proizvodnja u Brestoviku 04

Ipak, voćare ovog kraja godinama već muče vremenske neprilike poput grada. Poslednjih godina, neki proizvođači iz opštine Grocka, imali su usled grada i totalne štete na rodovima voća. Ove godine, kupljeno je više protivgradnih raketa i prognoza se pomno pratila. Ipak, naš domaćin skrenuo nam je pažnju na dugogodišnji problem nepostojanja adekvatnog sistema za navodnjavanje, koji celu proizvodnju u kraju, opterećuje i umanjuje iz godine u godinu.

PROČITAJTE I...  Poljoprivreda u opštini Valjevo

Agrosaveti - Voćarska proizvodnja u Brestoviku 02

Iako je generalno zadovoljan proizvodnjom koju postiže, Žika Karaklajić kaže da je bez vode, to zaista mukotrpan posao, ne samo za njega, već i za hiljade voćara ovog kraja koji svoju poljoprivrednu proizvodnju već generacijama prenose, a ništa se ne menja po tom pitanju. Onda su prinuđeni da se snalaze u načinu i tehnologiji obrade zemlje.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Suša i grad najveći neprijatelji

Stoga su u ovom kraju primarne ranije sorte voća i one koje izdržavaju sa 70-80 litara vode godišnje. I to je negde i prokletstvo najvećeg voćarskog kraja naše zemlje. Nemogućnost biranja voćarski kultura koje proizvođači žele da uzgajaju i stalna strepnja od suše i grada. U šali se može čuti, da se raduju svakoj prestupnoj voćarskoj godini. Ova bi mogla možda biti ta.

Agrosaveti - Voćarska proizvodnja u Brestoviku 08

Samo Brestovik ima više od pet dobrih otkupnih mesta, te će tamo i ove godine i voće našeg domaćina. Tu nema mnogo licitacije kaže, jer cene gotovo nikada ne određuju proizvođači. Kako voće dospeva, tako se već godinama okreće i lutrija oko cena.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Agrosaveti - Voćarska proizvodnja u Brestoviku 06

Našeg proizvođača ostavili smo u jeku nove sezone. Kako nam je rekao, proširenju ne teži, već jedina želja koju i on i svi voćari ovog kraja imaju, jeste da voda konačno stigne i do Gročanskih voćnjaka.

PROČITAJTE I...  Gajenje borovnice sve popularnije i u opštini Petrovac na Mlavi

Oširnije pogledati u prilogu.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Prethodni tekstPostavljene prve agrometeorološke stanice u Šumadiji
Sledeći tekstZaštita i berba paprike

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime