Postavljene prve agrometeorološke stanice u Šumadiji

0
810
Agrosaveti - Agrometeorološke stanice 01

U opštini Knić postavljenje su dve agrometeorološke stanice, koje su na raspolaganju za oko 4.000 poljoprivrednika u ovom kraju za sve bitne meteorološke podatke i  preporučene mere zaštite koje treba primeniti na njivama.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Prema rečima Nebojše Arsenijevića, koordinatora Kancelarije za poljoprivredu u opštini Knić, stanice su dobijene od Poljoprivredne stručne službe Kragujevac, koja je u okviru svog projekta nabavila 15 agrometeoroloških stanica za Šumadijski region.

„Jedna stanica je u selu Kusovac, a druga u Čestinu i takvim rasporedom pokrivena je cela opština. Podaci sa stanice se šalju u PSSS Kragujevac, gde se selektuju, zatim obrađuju i prosleđuju Prognozno – izveštajnoj službi. Odatle će SMS porukom stizati do naših proizvođača koji su umreženi u sistem. Do sada je preko 500 poljoprivrednika dalo saglasnost da njihov broj telefona bude u bazi podataka i oni će redovno dobijati izveštaje baš sa terena na kome rade“, kaže Nebojša Arsenijević, koordinator Kancelarije za poljoprivredu u Kniću.

Adama Sultan 1120x180

Kompletni meteorološki podaci

Agrometeorološke stanice prikupljaće kompletne meteorološke podatke, o temperaturi i vlažnosti vazduha i zemljišta, brzini vetra, zatim o riziku od gradonosnih oblaka, najavi sušnog perioda, preporuke za mere zaštite, ukoliko je neka od njihovih kultura u opasnosti od bolesti ili štetočina.

PROČITAJTE I...  Uzgoj borovnica u saksijama u Šumadiji

Poljoprivredna savetodavna stručna služba Kragujevac je za  Šumadiju putem projektnog programa obezbedila 15 agrometeoroloških stanica, koje će strateški biti raspoređene u ovom regionu. Knić i gružanski kraj su važni zbog razvijene povrtarske proizvodnje, dok su sela između Kragujevca i Topole uglavnom veliki proizvođači voća.

galenika pylon 1120x85

Izvor: Agronews, Poljoprivrednik

Prethodni tekstTraže se berači paprike
Sledeći tekstVoćarska proizvodnja u Brestoviku

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime