Gajenje borovnice sve popularnije i u opštini Petrovac na Mlavi

0
478
Agrosaveti uzgoj borovnice Petrovac na Mlavi 02

Porodica Dragojević iz Petrovca na Mlavi je poznata po ribarstvu, uzgoju pastrmke, međutim, 2019. godine su rešili da se okrenu i voćarstvu. Kako nam je rekao naš domaćin, Slobodan, region u kojem se nalaze ima idealne uslove za tu granu poljoprivrede. Izabrali su borovnice i prve godine posadili 600 sadnica, a već sledeće godine, 2020. još 400.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

“Borovnica je kao biljka izuzetno zahtevna. Prvenstveno traži određeni ph u zemljištu, a kod nas ovde su uglavnom kisela zemljišta. Tako da nam nije bio problem da zamišljeno realizujemo. Pre nego što smo krenuli sa investicijom, bili smo u obavezi da uradimo analizu zemljišta, kao i druge stvari. Ispostavilo se da su svi parametri u granicama koje su povoljne za uzgoj borovnice.” – kaže nam Slobodan.

BERBA ĆE KASNITI 10-AK DANA

Hladno proleće nije ostavilo neke posledice na biljke, međutim, sigurno je da će berba malo kasniti ove godine, kaže naš domaćin.

Adama Sultan 1120x180

“Sem toga što će berba da kasni, drugih problema nije bilo. Borovnica se bere od 15. juna do 15. jula. U tom periodu se postiže najbolja cena, jer tada borovnice na tržištu nema, dakle posle Španije, a pre Poljske. Nadamo se da će i u Poljskoj berba kasniti, inače, godina će biti izvanredna što se tiče kvaliteta.” – dodaje naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Zbog gljivica zaustavljen izvoz breskvi u Rusiju

Agrosaveti uzgoj borovnice Petrovac na Mlavi 01

KUPCI ZAHTEVNI, TRAŽI SE SAMO KVALITET

Dragojevići su prošle godine imali prvu berbu sa 600 sadnica, a bili su zadovolni i cenom i kvalitetom. Slobodan ističe da su kupci zahtevni, da traže borovnicu određene krupnoće, te da proizvođači moraju maksimalno da se potrude kako bi to i postigli. U suprotnom, neće biti zadovoljni, jer je reč o velikim ulaganjima koja će biti opravdana samo proizvodnjom maksimalno kvalitetnih plodova.

galenika pylon 1120x85

“Prošle godine smo imali prvu berbu sa ovih 600 sadnica, a po žbunu smo imali oko 800 grama, što smo i očekivali. Ove godine će biti o 1,5 kg po sadnici. Cena je bila od 6 eura pa naniže, kako odmiče berba cena pada, ali se nadamo da će u proseku to biti 5 eura. Kvalitet je bitan. Borovnica mora biti zrela, slatka, prečnika od 14mm+, to je prva klasa, a iznad 16mm je ekstra klasa.” – objašnjava Slobodan.

Inače, u opštini Petrovac na Mlavi unazad nekoliko godina intenzivno niču plantaže borovnice, te ih sada ukupno ima na oko 10 hektara, kaže Slobodan.

PROČITAJTE I...  Gajenje borovnice na Kosmaju

Dakle, Dragojevići trenutno imaju 1000 biljaka na 40 ari, a parcela im je 90 ari, te je plan da proizvodnju prošire. Na borovnicu gledaju kao na perspektivnu voćnu vrstu, traženu u svetu, jer je nema dovoljno, ističe naš domaćin koji se nada dobroj berbi i ove sezone.

Prethodni tekstNa njivama Pomoravlja niču polja ruža
Sledeći tekstNema kupaca za jabuku – Veliki deo roda još uvek u hladnjačama

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime