Berba bresaka u Novom Slankamenu

0
1046
Agrosaveti---uzgoj-bresaka---Kamendol---03

Novi Slankamen je selo nekada poznato po proizvodnji bresaka, toliko da imaju i dan posvećen tom voću. Međutim, tokom poslednjih nekoliko godina zbog niske otkupne cene, površine pod breskvama u ovom sremskom selu su se prepolovile.

Adama Maganic 1120x180

Jedan od onih voćara koji još uvek nije sasvim odustao od proizvodnje bresaka, jeste Milenko Devetak. On pod ovom voćnom vrstom ima oko 2 hektara. Mi smo ga zatekli u berbi. Na početku razgovora dotičemo se same sezone koja je, prema rečima našeg domaćin, bila turbulentnija, ali kvalitet plodova nije izostao.

“Što se tiče bresaka, išlo je sve po planu. Orezali smo je lepo, lepo je cvetala, ali je u aprilu bilo nižih tempertaura, tačnije mraza, oko -2,-3. No to nije ostavilo neke veće posledice, pa je i plevljenje bilo oštro kao i u nekim prethodnim sezonama. Evo dočekali smo berbu, nismo imali ni grada, možda je bilo obilnijih kiša, ali ja sam zadovoljan.” – kaže Milenko.

MPS baneri II

Agrosaveti---Breskve---Pricevic---Valjevo---02

KVALITET ODLIČAN, CENA SLIČNA PROŠLOGODIŠNJOJ

Naš domaćin je zadovoljan kvalitetom plodova. Primenjuje oštrije proređivanje, te je i krupnoća bresaka zadovoljavajuća.

PROČITAJTE I...  Aktuelna zaštita ranih sorata bresaka i nektarina

“Proređivanje obično radimo porodično, uz pomoć prijatelja i rodbine, a svi su prilično rigorozni, osim možda mene. Ja im uvek u šali kažem da mi treba para ove godine, da ostave nešto i na drvetu. Proređivanje mora biti smisleno, kako bi plodovi imali krupnoću kakvu tržište zahteva. I uspeli smo u tome. Koliko god smo bili oštri, plodova itekako ima. Recimo, ako je dobra grana, ostavimo do 3-4 ploda.” – objašnjava nam naš domaćin.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Što se samog tržišta tiče, Milenko deo robe iznosi na malu pijacu, dok deo ide na kvantaš, ili u market. Cena se ove godine ne razlikuje mnogo od prošlogodišnje, te proizvođači i nisu toliko zadovoljni.

“Na malim pijacama cene idu od 50 do 150 dinara u zavisnosti od kvaliteta, dok je na kvantašu najkrupnija oko 50 dinara. Možda je nešto viša cena u dnosu na prošlu godinu, ali tu je negde. Polako se javljaju i neki kupci koji se bave izvozom, doduše interesuju se za nektarinu. E to bi bila dobra priča, jer do sada iskustvo pokazuje da kvalitetna nektarina za izvoz ima bolju cenu, nego na našim kvantašima, ali samo ako je kvalitetna.” – dodaje Milenko.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Agrosaveti - Voćarska proizvodnja u Brestoviku 07

MASOVNO VAĐENJE BRESAKA

Kao što smo rekli na samom početku priče, u Novom Slankamenu se svake godine održavaju “Dani bresaka” i to tradicionalno već 20 godina. No većina voćara je prepolovila svoje zasade pod ovom voćnom vrstom i prešla na jabuku.

PROČITAJTE I...  Berba breskve u Novom Slankamenu

“Razlog je cena, skupa proizvodnja, jer je daleko jeftinija, kada gledamo po hektaru, u odnosu na jabuku. Neko će reći da imamo manje prskanja, to je tačno, ali ovde imate i troškove proređivanja. U jabuci se to sad radi hemijski, pa je lakše. Više se zaradi na jabuci, jednostavno. Zato je dosta bresaka u selu povađeno. Sada kada bismo brojali gazdinstva koja se bave breskvom, na prste dve ruke ih možemo pobrojati. A i oni su smanjilili površine pod breskvom. Čak razmišljaju i u potpunosti od nje da odustanu.” – pojašnjava nam situaciju naš domaćin Milenko Devetak iz Novog Slankamena.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Svim domaćinima alternativa je jabuka, jer izvoz za Rusiju još uvek lepo teče. To je dokazano i ove godine, kada se jabuka izvezla po zadovoljavajućoj ceni, ističe naš sagovornik.

Zbog svega ovoga, postavlja se pitanje kakva je budućnost proizvodnje bresaka ovde gde je upravo ona predstavljala tradicionalno voće i gde su joj meštani posvetili dan i manifestaciju.

BTZ 1120x180px
Prethodni tekstDeponija višanja
Sledeći tekstAPI terapija pčelinjim proizvodima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime