Deponija višanja

0
859
Agrosaveti---deponija-visanja---01

Čitaoci sajta agrosaveti.rs poslali su našoj redakciji snimak deponije višanja u Nišavskom okrugu, na kojoj proizvođači već danima unazad donose višnju i tu je bacaju. Kako nam je rekao jedan od proizvođača, ovo je tužna slika, ali ona predstavlja realnost trenutne situacije u proizvodnji višanja.

Adama Forapro 1120x180

Na snimku možete čuti dugogodišnjeg proizvođača višanja koji kaže da ljudi bacaju oblačinsku višnju koja je poznata svuda u svetu po svom kvalitetu, no izgleda da sada nikome ne treba.

“Ovo što vidite na snimku je poznata oblačinska višnja. Jedna od najcenjenijih na berzi voća u svetu. Na žalost, u Srbiji završava na deponijama. Razlog je sasvim jasan – ekonomska računica. Otkupna cena je 25 dinara, ali i otkupa je sve manje. Troškovi berbe su 20 dinara, a računajući troškove proizvodnje, sve kada se sabere, to dođe oko 30 dinara po kilogramu. Situacija jasna, komentar nije potreban.” – kaže proizvođač višanja iz Merošine.

Agroglobe 10 godina mehanizacije 1120x180

PROIZVOĐAČI VIŠANJA BAČENI NA KOLENA

Ova slika iz Nišavskog okruga nije jedina koju smo videli protekle nedelje. Društvene mreže su preplavljene snimcima bacanja višanja, ili još gore, krčenjem voćnjaka, odnosno sečom stabala. Brojni proizvođači se predaju, jer su, kako kažu, bačeni na kolena i ne mogu više da rade sa minusom.

PROČITAJTE I...  Cena jagoda pala na 120 dinara

“Ove godine će pola roda ostati neobrano. Najveći deo robe je otišao po 25 dinara, simbolične su količine koje idu za 45 dinara. Višnju otkuplju i bez para, nema dovoljno ambalaže, ali je i otkup skoro stao. Zato će pola roda ostati na granama. Tragično. Propast sela. Slika i neprilika agrara.” – ističe naš sagovornik. On dodaje i to da je i prošla godina bila izuzetno teška. Računice nije bilo ni lane, te je pitanje ko će nastaviti sa ulaganjem u svoje voćnjake za dogodine.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstKontrolisano-oslobađajuća đubriva za bolji prinos krompira
Sledeći tekstBerba bresaka u Novom Slankamenu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime