Berba jabuka u Novom Slankamenu je u punom jeku. Iako je godina bila izazovna, uspeli smo da postignemo željeni kvalitet, kaže Nikola Lončar, direktor ZZ Voćar. Međutim, što se tiče plasmana, ove godine su imali loše iskustvo, te su odlučili da promene strategiju za ovogodišnji rod.
“Ova godina jeste bila izazovna. Bilo je izmrzavanje u aprilu, a posle nas je pratila suša. Bilo je problema sa smotavcem i s paukom, jer preparati nisu mogli baš najbolje da deluju zbog visokih temperatura. Ali evo stigli smo do berbe. Kada smo ušli u zasade i počeli berbu, vidimo da to i nije tako loše, kao što smo mislili da će biti. Jedan deo atara je bio zahvaćen gradom, ali ljudi su zadovoljni sa procenama osiguranje”, kaže Lončar.
Deficit radne snage je nešto što prati sve grane poljoprivrede, međutim, radnici su u voćnjacima, a ove godine je poskupela i satnica koja sada iznosi 300 dinara.
“I dalje su to mahom penzioneri, ali ima i studenata koji su slobodni do oktobra. Malo smo povećali satnice, tako da radnika ima. Ima ljudi dosta i sa juga Srbije, iz Vranja, tako da će berba biti pokrivena”, kaže naš sagovornik.
Rizikovali, pa izgubili
Što se tiče samog tržišta, Zadruga ima ULO hladnjaču te se jabuka u njoj čuva do proleća. Ove godine su imali loše iskustvo sa plasmanom, nije sve išlo po planu, kaže naš sagovornik, te će komore sa ovogodišnjom berbom verovatno biti ranije otvorene.
“Malo smo više kalkulisali, čekali, nadali se da će biti kao one tamo godine visoka cena, međutim, odjednom je bilo sve stalo. Jabuka nije išla, a na kraju je cena pala, tako da smo dobar deo robe koju smo ostavili morali u junu-julu dati za industriju. Tako da mislim da ćemo komore ove godine otvoriti već u decembru, ili tamo nakon praznika. Ne verujem da će ljudi ponovo tako rizikovati. Veliki su to ulozi”, dodaje Lončar.
Industrijska jabuka 7,5 dinara
Oko 80 odsto količina plasira se na ruskom tržištu, a što se tiče domaćih kupaca, plasman je bio otežan zbog uvozne jabuke, ističe Lončar.
“Ove godine se na domaćem tržištu traži i voće i povrće, dobru cenu ima. Ostala je sada samo još jabuka, da vidimo šta će sa njom biti. Prošle godine je bilo problema sa domaćin tržištem, jer je bilo dosta jabuke iz Makedonije i Poljske, tako da naša nije imala prolaz”, ističe naš sagovornik.
Spomenućemo i industrijsku robu čija cena je veoma loša, dodaje Lončar, i iznosi svega 7,5 dinara. Iz tog razloga se razmišlja i o preradi, međutim, prethodni pokušaji su pokazali da je reč o veoma komplikovanim procedurama, bar kada su u pitanju kaše i sokovi, pa mnogi sada razmišljaju o destilerijama.