U Vojvodini se preoravaju zasadi jabuke

0
220
Agrosaveti---izvoz-jabuke---03
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Jabuke iz Čačka za sada stižu zaobilaznim putem u Rusiju, dok su u Vojvodini mnoge plantaže već preorane.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Čak 80 posto jabuka iz Čačka namenjeno je ruskom tržištu. Izvoz se i dalje odvija, ali zbog rata u Ukrajini zaobilaznim putem, preko Poljske. Međutim, situacija je teška, a izgleda da će biti još teža.

Naime, kada su prekinute međunarodne finansijske transakcije sa Rusijom postalo je teško za naša preduzeća da rade. Pad rublje će negativno da utiče na cene, a smanjuje se i kupovna moć Rusa. Takođe, Poljskoj nije u interesu da dozvoli transport kada svi uvode sankcije Rusiji što dodatno komplikuje stvari i čini situaciju još neizvesnijom, objašnjava dr Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo u Čačku.

Adama Sultan 1120x180

Prema njegovim rečima, najveći problem će imati mali proizvođači koji nemaju hladnjače i nisu udruženi. Kako Leposavić navodi, pojedine plantaže jabuka u Vojvodini se preoravaju i spremaju se zasadi za drugo voće.

“Pojedine strane kompanije koje su imale daleko bolji pregled stanja, i uglavnom su bile pozicionirane na prostoru Vojvodine, značajno krče svoje plantaže jabuka. To je sumorna slika. Kada vidite voćnjake u punom rodnom kapacitetu, od kojih očekujete maksimalni prinos i pokrivene protivgradnom mrežom, kako počinju da se raskrčuju”, kaže Leposavić.

galenika psenica LG 1120x185px

Moglo bi se slobodno reći da je rat u Ukrajini stavio znak pitanja na izvoz srpske jabuke. Ukoliko se nastavi dalji pad izvoza jabuke, domaći proizvođači će morati da traže hitno druga tržišta ili da odustanu od proizvodnje ovog voća.

PROČITAJTE I...  Kilogram jabuka 20 dinara, proizvođači nezadovoljni

Izvor: N1-Nenad Božović

Infinito Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstPrvi tretman pšenice: Zaštita od korova, bolesti i štetnih insekata
Sledeći tekstZadruga Lipa: Poslovanje po principima STARIH zadruga

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime